Calamarsada a Massanes el 27 de juliol de 2014 (Roger Torras)
Calamarsada a Massanes el 27 de juliol de 2014 (Roger Torras)

El temps de la A a la Z: Calamarsa

Néstor Gómez Actualitzat
TEMA:
El temps de la A a la Z

La calamarsa és un dels fenòmens meteorològics més destructius per a l'agricultura que neix dins les grans nuvolades de tempesta

La calamarsa és una precipitació sòlida, formada per partícules de gel, de fins a 5 mm. Acostuma a ser esfèrica, transparent o translúcida i no es trenca en caure a terra. Les calamarsades poden deixar el paisatge totalment blanc i, si el terreny ho permet, poden acumular grans gruixos a les zones més baixes o enclotades. Si supera els 5 mm s'anomena pedra, amb un poder destructius major. La calamarsada també la podem trobar amb els noms, com: calabruix, bruixonada, granissada o borrascada.

Formació de la calamarsa

Els grans núvols de tempesta, pel seu gran desenvolupament vertical amb més de 8 km d'altura, tenen grans diferències de temperatura a l'interior. Les turbulències, els vents de l'interior del núvol, remou l'aire i fa que es creïn gotes d'aigua sobrerefredades, és a dir, aigua semilíquida amb temperatures negatives. Quan les gotes d'aigua xoquen amb altres partícules, de pols o de gel, poden cristal·litzar i augmentar de mida.

Les partícules de gel viatjaran per l'interior del núvol desplaçades pels forts corrents ascendents i descendents de les tempestes. Cada volta que facin a l'interior del núvol formarà noves capes de gel a seu voltant i es farà cada cop més gran. Quan la velocitat de l'aire ascendent disminueix o quan la mida de la partícula de gel sigui considerable, el núvol ja no la podrà sostenir i caurà per gravetat. Les grans nuvolades que duen calamarsa acostumen a portar gran activitat elèctrica.

Dades curioses

Les pluges amb calamarsa acostumen a ser de curta durada, entre 5 i 10 minuts, i afecten una àrea bastant limitada. Segons dades de Meteofrance, en una àrea de 100 km² o 10.000 hectàrees poden caure de mitjana 300.000.000 de grans de calamarsa i equivaldria a un pes aproximat de 50.000 tones.

Calamarsa a Catalunya

Tot i que poden aparèixer en qualsevol època de l'any, la gran majoria es donen durant la primavera i l'estiu, entre els mesos d'abril i setembre. De fet, els mesos amb més probabilitat de calamarsa a Catalunya són maig i setembre. Per zones, el Pirineu oriental, el Prepirineu oriental, la Depressió Central i les Terres de Ponent concentren la probabilitat més gran de calamarsa entre els mesos de juny a agost, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. El juliol del 2013 va ser un mes de calamarsades diàries, 13 en 16 dies.

Imatges de calamarsades

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut