El gel del planeta es fon ara més ràpid que fa 30 anys

Cada dècada tenim més gel i es fon més de pressa

El desgel s'accelera en les darreres dècades davant d'un escalfament del planeta que no té aturador. La dinàmica de fosa del gel és més lenta que la de l'aigua i la terra, d'aquí que la pujada forta de les temperatures del planeta en les darreres dècades ara es manifesti amb contundència en la fosa del gel.

El resultat d'un estudi publicat aquest dilluns a la revista The Cryosphere demostra que el gel al planeta es fon més ràpid ara que a mitjans dels 90, a causa de la pujada continuada de les temperatures. Ara la taxa de fusió del gel és un 57% més ràpida que fa tres dècades. L'aigua procedent de la fosa del gel terrestre, que formen l'Antàrtida, Groenlàndia i les glaceres de muntanya, ha estat prou important per elevar el nivell del mar al planeta en 3,5 cm.

 

Les glaceres de muntanya han perdut un 22% de gel des dels anys 90. És una xifra molt elevada tenint en compte que només representa l'1% de tot el gel terrestre.

El gel àrtic cada cop té una superfície més petita. Una de les dades de referència és la mínima extensió de gel marí a l'Àrtic que es dona al setembre un cop acaba la calor estival a l'hemisferi nord. L'any 2020 es va registrar la segona extensió més petita en 40 anys, amb 3,747 milions de km², tot just darrere del mínim absolut del 2012, amb 3,378 km². Si comparem aquest mínim anual del 2020 amb el mínim anual de gel marí del 1980, resulta que ara tenim la meitat de superfície de gel marí a l'Àrtic que el 1980.

 

 

A mesura que el gel minva i es fon, deixa al descobert aigua fosca que absorbeix la radiació solar, capta més calor, en lloc de reflectir la radiació cap a l'atmosfera. Aquest fenomen conegut com a amplificació de l'Àrtic augmenta més en les temperatures regionals. L'escalfament a l'Àrtic ha estat més del doble de la mitjana mundial en els darrers 30 anys.

A través de dades satèl·lit entre 1994 i 2017, un equip de científics britànics va calcular que el món perdia una mitjana de 0,8 bilions de tones de gel a la dècada dels 90, i en els darrers anys ha augmentat a 1,2 bilions de tones.

 

Aquestes dades arriben quan els líders mundials es troben en la Cimera sobre Adaptació al Clima organitzada pels Països Baixos, que té com a objectiu establir solucions pràctiques i plans per fer front al canvi climàtic fins al 2030, i quan fa una setmana, el president Joe Biden anunciava el retorn dels Estats Units a l'Acord sobre el Clima de París del 2015.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut