Fred matinal amb gebrada a a la plana vallesana, a Mollet del Vallès (David Flo)

El fred s'intensifica a les planes i les valls, vuit graus menys que a muntanya

Néstor GómezActualitzat

L'onada de fred va marxar dilluns però la veritat és que el fred persisteix amb força a primera hora del dia, amb valors de -5 ºC o més baixos en nombrosos punts del nord del país. Uns indrets que tenen un denominador comú, estar situats a les planes, als fons de les valls a prop dels rius o en zones enclotades.

Les temperatures més baixes del país no es registren en indrets d'alta muntanya. Al sostre de Catalunya, la Pica d'Estats, a 3.143 metres, la mínima ha estat de -6,7 ºC. En canvi, per trobar avui el fred més intens no calia pujar cap a muntanya, ben bé tot al contrari, situar-se ben a prop dels rius. De fet, si observeu el mapa, les temperatures a mitjana i alta muntanya eren força més suaus, és el que s'anomena inversió tèrmica. Mapa de temperatures de dimecres, 1 de febrer.

 

La inversió tèrmica és un fenomen que es dona en dies de plena estabilitat, sobretot a l'hivern, quan l'aire fred es diposita a les fondalades de les planes i de les valls. L'aire fred pesa més que l'aire càlid, més lleuger, de manera que la capa freda se situa per sota de la càlida. D'aquesta manera s'inverteix el que sol ser normal, que a més alçada la temperatura és més baixa. Una diferència de temperatures mínimes que dimecres va arribar als 10 ºC.

♦ Dimecres, 1 de febrer

· 12 ºC de diferència al Solsonès entre el Port del Comte (1.750 metres), amb 4 ºC, i Guixers, amb -8.

· 10 ºC de diferència al Pallars Jussà entre Rivert, amb 4 ºC, i la Pobla de Segur, amb -6.

♦ Dijous, 2 de febrer

· 10 ºC de diferència al Pallars Jussà entre Rivert, amb 4 ºC, i la Pobla de Segur, amb -6; i entre Port del Comte (1.750 metres), amb 2 ºC, i Guixers, amb -8.

 

Aquesta situació d'inversió tèrmica persistirà durant tota la setmana, amb el fred matinal concentrat a les parts més baixes del terreny, ja sigui a les planes o a les valls del Pirineu.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut