El cap de setmana serà ideal per veure les llàgrimes de Sant Llorenç

No us espereu fins al dia àlgid de la pluja d'estels, la lluna plena us farà nosa

Néstor GómezActualitzat

S'acosta una de les pluges d'estrelles més importants de l'any, els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç. El fet que és estiu, que la gent fa vacances i la possibilitat de gaudir més de la nit i de la fresca fa que milers i milers d'ulls esperin el pas d'un estel fugaç i que, qui més qui menys, es quedi embadalit i demani un desig.

Aquest pròxim cap de setmana és ideal per veure els estels. La raó principal és que la nit àlgida de pluja d'estels, la del 12 al 13 d'agost, gairebé coincidirà amb la nit de lluna plena, que serà el dia 15. Per aquest motiu, avanceu l'observació de les estrelles al cap de setmana. A més, la nit de dissabte a diumenge la lluna marxarà més d'hora, a les 3.03 de la matinada, i us permetrà poder observar millor els estels que no pas la matinada del dia 13, quan la lluna es pondrà a les 4.45.

 

La pluja d'estels més popular s'origina pel contacte de partícules del cometa Swift-Tuttle amb l'atmosfera. Segons indica l'Observatori Astronòmic Nacional, la màxima activitat d'aquesta pluja d'estels arribarà entre les 4 i les 17 hores del dia 13. Per tant, la millor nit –teòrica– per a l'observació, independentment del temps, seria la nit del 12 al 13. La velocitat dels meteors pot superar els 50 quilòmetres per segon, i en una hora es podrien arribar a observar uns 200 estels. Però no us espereu fins a aquesta matinada per veure la pluja, perquè, com ja us hem explicat, la llum de la lluna plena farà nosa, escombrarà i esborrarà del cel els estels fugaços menys intensos.

Tot i que el nombre màxim d'estels serà d'aquí pocs dies, recordeu que els Perseids són visibles entre mitjans de juliol i finals d'agost.

Podeu trobar més detalls sobre la història, la curiositat del nom i les característiques d'aquests estels fugaços en aquest article d'El temps de la A a la Z.

Anar al contingut