Calor asfixiant d'un dia de juliol

El 2022, l'any més càlid mai registrat a Catalunya i també extremadament sec

Un any desbocadament càlid, 2,5 ºC per sobre de la temperatura mitjana anual

Néstor GómezActualitzat

Mai no havíem registrat un any tan càlid com el 2022. Tant se val si parlem d'un mes o d'un altre; es miri com es miri, la majoria dels mesos de l'any han pujat al podi de la temperatura mitjana més càlida.

Si el 1816 és conegut a Europa com l'any sense estiu, aquest 2022 el podríem definir com l'any sense fred o l'any de calor sense fi, amb un estiu de maig a octubre i amb calorades que van començar l'1 de gener amb rècord per a aquest mes i que van acabar l'any amb rècord de calor del mes de desembre. El 2022 es col·loca en primera posició dels cinc més càlids; més endarrera hi ha els anys 2020, 2015, 2011 i 2006.

L'any 2022 ha estat el més càlid mesurat a Catalunya amb una anomalia de +2.5 ºC respecte a la temperatura mitjana entre el 1961 i el 1990 de les 26 sèries més antigues del país. Però el més sorprenent no és només que hagi batut el rècord, sinó la diferència amb què ho ha fet respecte al rècord anterior, de gairebé un grau. Encara que sembli poca cosa, 1 ºC de diferència amb el darrer rècord i +2,5 ºC en referència a la mitjana climàtica és una autèntica barbaritat. No hem de perdre de vista que en l'escalfament del planeta no s'haurien de superar els +1,5 ºC a finals de segle, prenent com a partida les temperatures preindustrials. S'han superat els +2,5 ºC a l'altiplà central, el Montsec i zones de Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central.

 

Aquest és el resultat d'una calor persistent de principi a fi, i no pas cosa d'uns quants mesos càlids. De fet, 10 dels 12 mesos de l'any han sigut càlids o molt càlids. Observeu en el mapa d'anomalies per mesos com, tret de gener i març, la resta de mesos tenen una anomalia positiva, amb tonalitat vermella. Fins i tot, molt intensa en els mesos de maig, juny i octubre, quan les temperatures van ser 4 ºC per sobre de la mitjana del seu mes.

 

Si per un costat hem vist que el 2022 ha estat l'any més càlid dels darrers 70 anys, com a mínim, i que pràcticament tots els mesos de l'any han estat càlids, ara podeu comprovar com ha repercutit sobre el territori, de manera més o menys homogènia arreu del país.

 

Pel que fa als observatoris de referència a Catalunya, amb un pedigrí superior als cent anys de dades, les temperatures a l'Observatori Fabra han estat exageradament altes gairebé tot l'any. Trobareu un resum molt ampli de tots els rècords de temperatura en aquesta notícia.

En el cas de l'Observatori de l'Ebre, la temperatura anual del 2022 conflueix plenament amb la dinàmica de l'Observatori Fabra. En aquest cas, amb una anomalia superior a +2,5 ºC respecte a la mitjana climàtica. En 100 anys, la temperatura ha pujat 2 ºC, però cal tenir en compte que l'ascens més pronunciat s'ha produït des dels anys 70 fins a l'actualitat.

 

Per segon any consecutiu plou ben poc i la sequera s'agreuja

Les temperatures elevades de tot l'any i les escasses precipitacions han posat a prova la resistència d'un paisatge que ja venia estressat del 2021 i que s'ha trobat amb un altre any amb molt poca precipitació en una gran part del país. En el cas de l'Observatori Fabra, ha batut els rècords d'escassesa de precipitacions dos anys consecutius, el 2021, amb 327 mm, i aquest 2022, amb només 307 mm, quan la mitjana de precipitació anual és d'uns 600 mm.

 

La manca de pluges ha estat molt forta a tot el litoral i prelitoral, i algunes zones del país no han arribat ni a la meitat de pluja anual esperada. És el cas de punts del Barcelonès, Garraf, Penedès, Vallès Oriental, Osona i la punta del delta de l'Ebre. En canvi, per segon any consecutiu, el 2022 ha estat plujós al massís del Port, amb una pluja recollida superior als 1.400 mm. És l'indret del país on més ha plogut durant l'any.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut