El 2020, l'any més càlid des de 1950 a Catalunya

Gairebé tots els mesos del 2020 han estat càlids, amb l'excepció de l'octubre

Néstor GómezActualitzat

Al conjunt de Catalunya, el 2020 ha estat el més càlid des de 1950, amb més d'un grau per sobre pel que fa a les temperatura mitjana climàtica més recent, 1981-2010. En aquesta gràfica es pot observar la persistència d'any molt càlids, amb 7 anys consecutius per sobre del +0,5 ºC.

 

Si ampliem el període d'anàlisi al màxim, amb valors que arrenquen a principis del segle XX amb dades dels observatoris Fabra i de l'Ebre, trobem que la temperatura de l'any 2020 a l'Observatori Fabra ha estat la més càlida en 108 anys, des del 1913. Amb 16.3 ºC de temperatura mitjana, el 2020 supera en 0,2 graus els anys 2015 i 2006.

En el cas de l'Observatori de l'Ebre, l'any 2020 ha estat el segon més càlid des del 1905, seguit del 2018 i el 2017. Els 18,8 ºC registrats el 2020 se situen una dècima per sota de la mitjana del 2019, l'any més càlid.

 

El 2020 a Catalunya ha estat un any càlid, en superar més del 0,5 ºC la temperatura mitjana de referència 1961 -1990, segons la darrera comunicació feta per Meteocat. Gairebé tots els mesos de l'any han estat càlids, amb l'excepció de l'octubre, un dels més freds de les últimes dècades. Destaquem per la banda càlida el febrer com a excepcionalment càlid i com a càlids els mesos de juliol, agost, novembre i desembre.

 

La calidesa del 2020 s'ha notat a la totalitat de les estacions automàtiques de Meteocat: cap ha registrat una temperatura inferior a la temperatura mitjana de referència o la considerada "normal". Una altra dada significativa és que per quart any consecutiu a la ciutat de Barcelona s'observa un increment de la temperatura superior a la resta del país. En aquest cas, 2 graus per sobre de la temperatura normal a conseqüència de la calor generada per la mateixa ciutat, coneguda amb el nom d'illa de calor, que eleva la temperatura mitjana de l'any una mica per sobre dels 18 ºC.

L'any més càlid a Barcelona de la història recent

A Barcelona, el 2020 ha estat l'any més càlid en 240 anys. Aquesta és una de les observacions meteorològiques diàries pràcticament contínues des del gener del 1780. Per la seva longitud i continuïtat és una de les millors sèries climàtiques del sud d'Europa. Aquí podeu observar l'evolució de les temperatures i com durant els darrers decennis s'ha disparat.

Tot i viure un dels períodes de fred més intensos dels darrers anys, que va arrencar al Nadal i encara es manté, l'escalfament del planeta segueix el seu camí ascendent. Per un mes fred de l'any, en trobem molts de càlids. I són molt més els rècords de calor que es baten que no pas els de fred. Ara bé, el que és estrany és tenir temperatures inferiors a les habituals, com ha passat durant les darreres setmanes.

I aquesta situació d'anys càlids anirà a més durant els propers anys i dècades si no prenem mesures, a títol individual i col·lectiu, de manera dràstica i contundent, tal com va anunciar Meteocat en un informe presentat el passat mes de setembre.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut