El màxim de les llàgrimes de Sant Llorenç, deslluït pels núvols

A mesura que ens hem acostat al dia de Sant Llorenç, la lluna anava minvant, però els núvols han fet la guitza

Néstor GómezActualitzat

Les nits d'estiu es viuen a l'aire lliure i a principis d'agost hi ha un fenomen astronòmic que les fa especial, els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja d'estels més important i coneguda de l'any.

Cel nocturn a Alfés (Josep Maria Baró)

Cada any en aquesta època de l'any, la Terra travessa el núvol de pols i roca que el comenta Swift-Tuttle va deixar en una de les seves òrbites a l'entorn del Sol. El contacte d'aquestes partícules amb l'atmosfera crea els estels fugaços que poden ser visibles entre el 17 de juliol i el 24 d'agost.

La màxima activitat de la pluja dels Perseids s'ha donat aquest 12 d'agost entre les 13 i les 16 hores, de manera que a casa nostra les dues nits clau per veure més estels fugaços han estat les de l'11 i 12 d'agost. El nom de les llàgrimes de Sant Llorenç s'explica per la proximitat del dia d'aquest sant, el 10 d'agost, amb el fenomen astronòmic.

Aquest esdeveniment es va poder seguir en directe des de l'Observatori del Teide a través del canal de sky-live.tv.

Les millors hores d'observació

El millor moment per veure les llàgrimes de Sant Llorenç aquests dies era durant les hores posteriors a la posta de sol i cap a la mitjanit, perquè la lluna minvant, amb un 47% de la seva plenitud, en dificultava l'observació durant la matinada. Si voleu seguir intentant caçar els estels els pròxims dies,  situeu-vos en un lloc lliure de contaminació lumínica i tingueu la mirada fixada en un punt del cel. Lògicament, passat el màxim l'activitat s'allunyarà dels 100 meteors per hora previstos. La velocitat dels meteors quan entrin a l'atmosfera pot superar els 50 quilòmetres per segon, d'aquí que s'encenguin i es vegi la traça en el cel nocturn.

Els Perseids des del Turó de l'Home (Pep Molleví)

Podeu trobar més detalls sobre la història, la curiositat del nom i les característiques d'aquests estels fugaços en aquest article d'El temps de la A a la Z: els Perseids.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut