Agenda i esdeveniments únics de la primavera astronòmica

Néstor GómezActualitzat

Si bé ja la primavera meteorològica fa setmanes que ens acompanya, ara arriba oficialment la primavera astronòmica. Apunteu data i hora, la nova estació comença dimecres 20 de març, a les 22 hores i 58 minuts, i ens acompanyarà un total de 92 dies i 18 hores fins al 21 de juny.

 

El moment del començament de la primavera, el marca el pas de la Terra per l'equinocci en el seu moviment al voltant del sol. Abans va arribar l'equilux, el dia amb les mateixes hores de llum i de foscor. A la primavera es commemora el Dia Internacional de l'Astronomia, el 29 d'abril.

 

El sol suma minuts

Durant aquesta estació, cada dia guanyarem gairebé 3 minuts de llum solar. Si bé, les hores de sol durant la tarda s'allargarà a partir de l'últim diumenge de març, el dia 31, pel canvi a l'horari d'estiu. Recordeu que caldrà avançar les agulles del rellotge una hora, de les dues a les tres. D'aquesta manera, la llum del sol sortirà més tard de bon matí.

Serà l'últim canvi d'horari?

La Comissió Europea va presenta la proposta per acabar amb el canvi d'hora durant aquest 2019. En un principi aquest seria l'últim canvi horari dins la Unió Europea, però el Parlament Europeu va demanar l'aplicació d'horari únic fins al 2021. Els Estats membres tenen com a màxima l'abril de 2020 per comunicar si es queden en l'horari d'estiu o d'hivern. Qui opti per l'horari d'estiu, l'últim canvi d'hora es farà el març del 2021, mentre que els països que optin per fixar l'horari d'hivern, el darrer canvi serà l'octubre de 2021. Tot i així, aquesta petició es tornarà a debatre en el Parlament al juny.

Agenda astronòmica

  • ♦ 21 de març: Lluna plena
  • ♦ 31 de març: Canvi d'hora
  • ♦ 19 d'abril: Lluna plena
  • ♦ 22 d'abril: Pluja d'estels, les Lírids
  • ♦ 29 d'abril: Dia Internacional de l'Astronomia
  • ♦ 6 de maig: Pluja d'estel, Eta Aquàrides
  • ♦ 18 de maig: Lluna plena
  • ♦ 17 de juny: Lluna plena

Els planetes que veuran a primera hora del matí són Venus, Saturn i Júpiter (aquest últim a partir de juny) i al vespre, Mart. Curiosament, durant aquesta estació no hi haurà cap eclipsi de sol o lluna.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut