Les mascaretes FFP2 i KN95 són el mateix? Un vídeo que corre per xarxes socials i WhatsApp denuncia que la cadena de supermercats Alcampo intenta &q…
Mascareta doblement etiquetada, com a FFP2 i com KN95
Fets o fakes

Les mascaretes FFP2 i KN95 són el mateix?

Un vídeo que corre per xarxes socials i WhatsApp denuncia que la cadena de supermercats Alcampo intenta "enganyar" els clients etiquetant mascaretes KN95 com a FFP2

Estel Batet, Carlos Baraibar, Elisenda Sort, Mariona CostaActualitzat

La confusió al voltant de les mascaretes no és nova, però en els darrers dies està circulant el vídeo que va gravar un client del supermercat Alcampo de Mataró, on denuncia que venen mascaretes de la certificació FFP2 que en realitat són KN95:

L'usuari que va enregistrar-lo posava de manifest com, en aquest establiment, venen mascaretes KN95 amb una etiqueta on hi ha impresa la sigla FFP2 i que tapa aquesta marca. Això, per alguns usuaris de les xarxes socials, ha estat interpretat com un "engany" i una "estafa".

L'equip del "Fets o fakes" ens hem desplaçat a aquest gran supermercat i hem comprovat que, efectivament, venen aquestes mascaretes amb l'etiqueta FFP2 a sobre de la marca KN95.

Les mascaretes FFP2 i KN95 són el mateix? Un vídeo que corre per xarxes socials i WhatsApp denuncia que la cadena de supermercats Alcampo intenta 'enganyar' els clients etiquetant mascaretes KN95 com
Bosses de mascaretes que venen a l'Alcampo de Mataró, amb una etiqueta de certificació FFP2 que tapa la de KN95 ("Fets o fakes", Catalunya Ràdio)

També hem pogut constatar que Alcampo ara hi ha afegit aquest cartell d'aclariment, després de les queixes dels usuaris a xarxes:

Les mascaretes FFP2 i KN95 són el mateix? Un vídeo que corre per xarxes socials i WhatsApp denuncia que la cadena de supermercats Alcampo intenta 'enganyar' els clients etiquetant mascaretes KN95 com
Cartell del supermercat Alcampo de Mataró per aclarir que compleixen la normativa europea ("Fets o fakes", Catalunya Ràdio)

Al cartell, equiparen les dues classes de mascareta, asseguren que compleixen la normativa europea i que estan certificades per laboratoris acreditats. 

La resposta de l'Alcampo

Des de "Fets o fakes" ens hem posat en contacte amb els responsables d'aquesta gran superfície i ens han assegurat que, efectivament, les mascaretes compleixen la normativa europea.

Argumenten que porten marcat el codi KN95 perquè estan fabricades a la Xina i la legislació d'aquest país obliga que ho portin. L'Alcampo admet que és obligatori que les mascaretes portin la certificació CE, però al·lega que el govern ha autoritzat vendre-les encara que no el tinguin fins al 31 de desembre.

És cert que poden vendre aquestes mascaretes, encara que no tinguin la certificació europea?

Sí, estan autoritzats a fer-ho, com es pot comprovar en aquest article del BOE:

 

El govern espanyol va autoritzar vendre les mascaretes KN95 el mes d'abril passat, en ple pic de la pandèmia, a causa de la falta d'Equips de Protecció Individual (EPI) amb el marcat CE reglamentari.

Després, quan es va normalitzar la distribució de mascaretes FFP2, es va donar una pròrroga perquè es poguessin comercialitzar les KN95 que s'havien adquirit. Primer fins a finals de setembre i després fins a finals de desembre.

Esgotar l'estoc comprat abans de l'1 d'octubre

Segons recull aquest article del BOE, les mascaretes KN95 es poden vendre fins a finals d'any sempre que es pugui demostrar que havien arribat als establiments abans de l'1 d'octubre del 2020.

També ho confirmen des de l'Agència Catalana de Consum. La seva directora, Montserrat Ribera, ha subratllat al "Fets o fakes", que estan supervisant de prop la venda de mascaretes:

L'Agència Catalana del Consum està fent inspeccions fa mesos per controlar les irregularitats que es puguin donar en la venda de mascaretes

Les mascaretes FFP2 i les KN95 són equivalents?

Oficialment estan equiparades, segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat.

Consulta altres "Fets o fakes"

Si veus o reps algun missatge o declaració que et grinyola, ens pots escriure un WhatsApp per adreçar-nos dubtes o propostes que puguem verificar al 677 07 09 40. També ens pots contactar a través del correu fetsofakes@ccma.cat

Anar al contingut