Fets o Fakes

Les "fake news" sobre Greta Thunberg es reactiven amb la Cimera del Clima de Madrid

L'activista sueca ha tornat a travessar l'Atlàntic per assistir a la COP25: Thunberg és neta de George Soros? Té relació amb Estat Islàmic?

Carlos Baraibar, Georgina Garcia i Mariona CostaActualitzat

L'activista sueca Greta Thunberg és i ha estat protagonista de nombroses notícies falses a les xarxes socials i a internet. Des de suposades fotografies que la relacionen amb magnats com George Soros fins a informacions que la vinculen amb Estat Islàmic o amb personatges del passat. Aprofitant el seu pas per la Cimera del Clima de Madrid (COP25) hem volgut demostrar si aquestes afirmacions són fets o "fakes".

No és neta de George Soros ni hi té cap relació

Sobre aquesta qüestió han circulat dues notícies falses.

Greta Thunberg no és neta del magnat George Soros, president d'Open Society, ni rep finançament de la seva fundació. A Twitter va circular una fotografia falsa d'ella al costat de Soros, que va difondre originàriament la web humorística Secret News, però molts usuaris la van compartir a Twitter donant-la per bona:

 

Poc després que circulés aquesta foto "fake", la mateixa Greta Thunberg va penjar al seu Twitter la fotografia original a partir de la qual s'havia fet el muntatge. Ho va penjar al desembre del 2018 i qui  l'acompanyava, en realitat, era l'exvicepresident dels Estats Units Al Gore, reconegut activista contra el canvi climàtic.

 

Pel que fa a la teoria de si és o no neta del mateix George Soros, també podem afirmar que no, que es tracta d'una altra notícia falsa. Els avis de l'activista sueca són Olof Thunberg, actor i director registrat a la base de dades digital de cinema suec, i Lars Ernman, com recull un article del mitjà suec Gefle Dagblad.

A més, la mateixa fundació Open Society va desmentir tant la relació familiar de Soros amb Thunberg com que la fundació la financés, amb aquest tuit:


Gairebé un any més tard, el 26 de setembre d'aquest 2019, el fill del president del Brasil, Eduardo Bolsonaro, va publicar un tuit en què tornava a acusar Greta Thunberg d'estar finançada per la fundació Open Society de George Soros. El missatge anava acompanyat d'una fotografia on Greta Thunberg apareix esmorzant en un tren, amb un grup de nens africans que se la miren a través de la finestra.

Hem pogut comprovar que la foto original la va publicar la mateixa activista al seu Twitter el gener del 2019 i a la finestra només s'hi veien arbres.


¿D'on ha sortit la imatge falsa que va piular el fill de Bolsonaro, doncs? Segons hem pogut comprovar, va sortir d'aquest reportatge de Reuters de l'agost del 2007 sobre els poblats de l'Àfrica Central, que van quedar deserts arran dels conflictes interns. La imatge del grup de nens africans es pot descarregar de la galeria de fotos d'aquesta feina de la periodista Stephanie Hancock


Greta Thunberg no és d'Estat Islàmic

Ha estat una de les boles que també han tornat a circular per xarxes socials, assegurant que la nena que es veu a la imatge d'aquesta foto d'Estat Islàmic és Greta Thunberg:

Doncs bé, la fotografia correspon a una captura d'un vídeo propagandistic d'Estat Islàmic del 2014. Hi surt una nena que recita en àrab unes paraules i després es posa a plorar. No hi ha cap prova que sigui Greta Thunberg. De fet, l'agència France Press va revisar el rodatge del vídeo i va confirmar que la nena en realitat està recitant el capítol 112 del Corà en una competició i, quan s'equivoca, es posa a plorar. Una imatge que, més enllà de Greta Thunberg, també va ser manipulada i convertida en una notícia falsa sobre l'esclavatge sexual.


Greta Thunberg no és una viatgera en el temps, suposem


Últimament, també ha circulat una fotografia de fa 120 anys d'una nena treballant en una mina d'or al Canadà. Hem comprovat que la fotografia data del 1898 i forma part de l'arxiu de la biblioteca de la Universitat de Washington. A partir d'aquí, Twitter va començar a bullir amb les teories més diverses sobre si Greta Thunberg és una viatgera en el temps. Des del "Fets o fakes" hem de de dir que aquesta teoria és del tot inverificable.

 

La mateixa Universitat de Washington ha publicat un comunicat on detalla l'origen de la fotografia per demostrar-ne la veracitat i desmentir les teories sobre Greta Thunberg. L'única coincidència demostrable és que el fotògraf és suec.

 

Greta Thunberg no és la successora de Jesús, també ho suposem


El desembre del 2018, el compte de Twitter d'una parròquia luterana de Suècia va publicar un tuit on proclamava que Jesús de Natzaret havia designat Greta Thunberg com una de les seves successores: "Proclamació! Jesús de Natzaret ha designat una de les seves successores, Greta Thunberg", deia.

També es tracta d'una teoria inverificable perquè, si és que Jesús de Natzaret va existir, és mort i no ens ho pot confirmar. El que sí que podem certificar és que Greta Thunberg no surt mencionada a cap escriptura coneguda de la tradició cristiana.


Cinc dies després, la parròquia va demanar disculpes i es va fer enrere. Des d'aleshores no ha tornat a piular a Twitter.

Traduït al català, aquest tuit seria: "Estimat Twitter, si hem ferit algú, demanem disculpes, no era la nostra intenció. La nostra intenció era parlar de Jesús a la nostra manera. Abandonem l'escenari. Gràcies pel vostre compromís, alegria i debat. Que Déu us beneeixi! Jonas Persson, pastor de barri."

Greta Thunberg, acostumada a les crítiques i les "fake news"

Aquestes són algunes de les notícies falses que s'han reactivat amb l'arribada de Greta Thunberg a la Cimera del Clima de Madrid 2019, però la jove activista ja està acostumada de fa temps a rebre crítiques pel seu origen familiar, el seu discurs o el seu aspecte.

De fet, un dels vídeos que també s'ha fet viral aquests últims dies ha estat el que ha fet Frank Cuesta, presentador de "Wild Frank", en el seu canal de YouTube, on parodia Thunberg amb una perruca i sota el títol "Els 5 bitxos més estranys que he tocat", i hi ha col·locat l'activista sueca.

Aquí pots consultats tots els "Fets o fakes" del "Catalunya migdia"

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut