Catalunya al dia

L'abandonament dels boscos mata tants o més arbres que la sequera

És la conclusió principal dels experts que han participat al programa especial sobre l'estat dels boscos que ha fet el programa "Catalunya al dia" de Catalunya Informació

L'abandonament dels boscos ha contribuït tant o més que la sequera a la mort de milers d'arbres arreu del país. La recuperació d'una bona gestió de les zones boscoses és clau per revertir l'emergència forestal, que de cara a l'estiu que s'acosta comporta un risc molt elevat d'incendi. Actualment es calcula que a tot el país hi ha 33.000 hectàrees de massa forestal afectades per la sequera on ja es detecten moltes clapes d'arbres morts i, per tant, irrecuperables.


Els boscos del Bages i del Garraf entre els més afectats 

De clapes d'arbres morts n'hi ha arreu, però es concentren a la Catalunya Central i àrees del prelitoral com el Garraf i el Baix Llobregat.

Emilio Valbuena, biòleg del Parc del Garraf, explica que tots els esforços es concentren ara mateix a vigilar els arbres que toquen a la carretera per evitar accidents en cas de caiguda, i preveu que si la situació de sequera s'allarga el del Garraf serà un parc de matolls, sense cap arbre. Malauradament, fora del Bages i del Garraf també trobem altres boscos assedegats, com ara al Parc Natural del Montsant, a la demarcació de Tarragona, i al massís de les Gavarres, a la de Girona.

La sequera ha agreujat la situació d'aquests boscos els últims anys, però la directora general d'Acció Climàtica, Anna Sanitjas, ha apuntat l'altra gran causa d'aquest decaïment forestal: l'abandonament de la gestió forestal:

"Els boscos s'han abandonat, i quan s'ha deixat de treballar-los i de tenir-ne cura, el que ha passat és que cada vegada han sortit més arbres i més sotabosc, i tots aquests arbres competeixen per aquesta poca aigua que tenen"

Sanitjas creu que anem 30 anys tard a l'hora de tenir un bon pla de gestió dels boscos, tot i que ja s'ha començat a treballar per revertir la situació.

Marta Romagosa, editora del "Catalunya al dia", amb Anna Sanitjas, d'Acció Climàtica (Clara Castellà/3Cat)

Tots els arbres ja morts i el sotabosc que creix sense control per falta de gestió és combustible i energia potencial per als incendis forestals. L'inspector i membre del Grup d'Actuació Forestal dels Bombers Asier Larrañaga afirma que tota aquesta biomassa és un polvorí. Diu que ara a la primavera tot això queda amagat, però quan arribi l'estiu podem tenir problemes:

"Tota aquella biomassa que ja està morta a l'hivern a l'estiu continua estan al mateix lloc, a no ser que siguem capaços de retirar-la. S'està fent molta feina, però no sé si arribarem a temps de tractar totes les hectàrees que caldria"

Larrañaga subratlla la gran diferència que hi ha a l'hora d'atacar un foc entre un bosc ben gestionat i net de sotabosc i un altre que no ho està.

Imatge d'un bosc no gestionat, a l'esquerra, en contrast amb un que sí que ho està (Nati Adell (3Cat))

Els propietaris forestals, per la seva banda, demanen recursos a l'administració per poder fer una gestió conjunta dels boscos catalans, un 80% dels quals estan en mans privades.

 

ARXIVAT A:
Sequera
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut