TOTS ELS ÀUDIOS

 • Grècia: albergínies, feta, olives de Kalamata i tzatziki
  Escolta àudio

  Grècia: albergínies, feta, olives de Kalamata i tzatziki

  Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem fins a Grècia, el país paradigma de la dieta mediterrània, amb una gastronomia rica en oli d'oliva verge extra, verdures i hortalisses de qualitat, retsina i aperitius o mezzes.

 • Del bar del Parlament al Via Veneto: on mengen els polítics?
  Escolta àudio

  Del bar del Parlament al Via Veneto: on mengen els polítics?

  Ens esperen uns dies d'intensa activitat política, però què mengen els polítics? És més productiva una trobada al voltant d'una taula que no pas en un despatx? Uneix, el menjar? Entrevistem Marta Corbalan, periodista de la secció de Política de Catalunya Ràdio, al bar del Parlament de Catalunya. Li preguntem quins hàbits alimentaris tenen els polítics i qui esmorza o dina al bar. Entrevistem Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya, i visitem el restaurant Via Veneto per parlar amb el seu propietari, Pere Monje. La somelier Clara Antúnez parla de begudes carbonatades i de sifons; el músic Lluís Gavaldà recorda la seva magdalena de Proust; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica l'origen de les empanades; la periodista Laura Conde tasta unes patates amb gust de pop a la gallega al "Nyap o top?"; el crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant Oníric, del xef Miquel Centelles, i la propina la posa Jordi Asturgó de l'"APM?".

 • Soda, gasosa, gas i bombolles, moltes bombolles!
  Escolta àudio

  Soda, gasosa, gas i bombolles, moltes bombolles!

  Amb Clara Antúnez, sommelier i nutricionista, parlem de l'origen de les begudes carbonatades -les sodes i les gasoses- de la seva composició i també de l'origen i l'ús del sifó.

 • Patates xips amb gust de pop a la gallega: nyap o top?
  Escolta àudio

  Patates xips amb gust de pop a la gallega: nyap o top?

  La periodista gastronòmica Laura Conde, col·laboradora del web gastronomistas, La Vanguardia i "Els experts" d'iCat, se sotmet de nou al "Nyap o top?" de Gerard Jubany. Quin serà el veredicte?

 • S'ha acabat el bròquil! I altres expressions que inclouen aliments
  Escolta àudio

  S'ha acabat el bròquil! I altres expressions que inclouen aliments

  Lligar els gossos amb llonganisses, ser una bleda assolellada, donar carbassa, guanyar-se les garrofes, plorar com una magdalena... descobrim l'origen d'algunes de les dites catalanes més populars amb les lingüistes de Catalunya Ràdio Olga Clapés i Maria Prieto. Ens visita el dissenyador Òscar Guayabero per explicar-nos fins a quin punt és important el disseny dels rètols dels restaurants. L'actor Lluís Homar rememora la seva magdalena de Proust. Xavier Ruzafa, petit productor i propietari de la botiga Oro Líquido a Barcelona, ens explica les claus per detectar un bon oli d'oliva verge extra abans de comprar-lo. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla dels productes de temporada. La periodista gastronòmica Lourdes López tasta uns bastonets de formatge al "Nyap o top?". El crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant Nairod, del xef David Rustarazo, i la propina la posa la cuinera Maria Nicolau.

 • Entraries en un restaurant que es diu Herpes Pizza?
  Escolta àudio

  Entraries en un restaurant que es diu Herpes Pizza?

  El rètol d'un restaurant ens dona moltes pistes sobre el que trobarem a l'interior del local. De la importància del disseny dels rètols, tant pel que fa als noms com per la tipografia i els colors, en parla el dissenyador Òscar Guayabero.

 • Bastonets de formatge: nyap o top?
  Escolta àudio

  Bastonets de formatge: nyap o top?

  La periodista gastronòmica Lourdes López torna com a clienta al "Restaurant Caníbal" per tastar uns Cheestrings, uns bastonets de formatge pensats per al públic infantil. Aquest producte és un nyap, o una genialitat?

 • El futur de la pagesia serà femení o no serà
  Escolta àudio

  El futur de la pagesia serà femení o no serà

  Parlem de les dones pageses de la postguerra i també de les pageses del present, amb Dolors Català, pagesa a Arbeca i presidenta de l'Associació de les Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya; amb la cordovesa María Sánchez, veterinària rural i autora del llibre "Tierra de mujeres" (Seix Barral), i amb Miguel Aguirre, periodista, historiador i codirector del documental "Dones pageses". També ens visita Nacho Borraz (@librosalabrasa), llibreter de La Central del Raval, amb tres propostes gastroliteràries. El músic Miqui Puig recorda la seva magdalena de Proust. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla del bacallà i d'altres productes de temporada. Delicious Martha tasta unes hamburgueses de formatge al "Nyap o top" de Gerard Jubany. El crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant Dos Palillos, del xef Albert Raurich, i la propina la posa Jordi Asturgó de l'"APM?".

 • Hamburguesa de formatge ultracongelada: nyap o top?
  Escolta àudio

  Hamburguesa de formatge ultracongelada: nyap o top?

  Delicious Martha (Marta Sanahuja) repeteix com a tastadora al Restaurant Caníbal i se sotmet al nyap o top de Gerard Jubany. Quin serà el veredicte d'aquesta hamburguesa del Carrefour?

 • Les confessions d'un cuiner, la relació entre humans i animals i una enciclopèdia dels gustos
  Escolta àudio

  Les confessions d'un cuiner, la relació entre humans i animals i una enciclopèdia dels gustos

  Nacho Borraz, llibreter de La Central del Raval, ens parla de tres títols de continguts ben diferents entre ells: "Per què odiava en Ferran Adrià?", d'Oliver Benet (Edicions Sidillà); "La enciclopedia de los sabores", de Niki Segnit (Editorial Debate) i "Domesticados. Las diez especies que han cambiado la historia", d'Alice Roberts (Seix Barral). A banda d'aquestes, podeu seguir totes les seves recomanacions gastroliteràries a través del seu compte de Twitter: @librosalabrasa

 • Harold McGee, l'home que parlava amb els aliments
  Escolta àudio

  Harold McGee, l'home que parlava amb els aliments

  Tots sabem fer una truita, coure uns cigrons o fer una maionesa, però mai ningú havia explicat per què qualla un ou, què passa quan es remullen uns cigrons o perquè es talla la maionesa, fins que va arribar Harold McGee, una autoritat mundial en qüestions de ciència i gastronomia. És autor del que es considera la Bíblia de la ciència a la cuina, "La cocina y los alimentos", que es publica l'any 1984 i es reedita el 2004. I també viatgem a Londres amb el periodista gastronòmic Salvador García Arbós. L'actor Pablo Derqui recorda la seva magdalena de Proust. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla de la crema catalana i d'altres productes de temporada. La periodista i copropietària del restaurant japonès HaHa, Ruth Jiménez, s'estrena com a clienta amb el "Nyap o top" de Gerard Jubany. El crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant Nado del xef Ivan Domínguez i la propina la posa la cuinera Maria Nicolau.

 • Pasta oriental de vedella: nyap o top?
  Escolta àudio

  Pasta oriental de vedella: nyap o top?

  Ruth Jiménez, periodista i copropietària del restaurant japonès HaHa, de Barcelona, tasta uns fideus orientals amb gust de vedella de la marca Kung-Fu. Serà aquest producte un nyap o bé una genialitat?

 • Londres: tes, "scones", "fish and chips" i Dickens
  Escolta àudio

  Londres: tes, "scones", "fish and chips" i Dickens

  Amb el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós viatgem a Londres per visitar una exposició dedicada a Charles Dickens, prenem un "afternoon tea" amb "scones" i mengem un "fish and chips" regat amb una "ale".

 • Foc, cabra, sal, restaurant, nevera, hamburguesa: la història del menjar en icones
  Escolta àudio

  Foc, cabra, sal, restaurant, nevera, hamburguesa: la història del menjar en icones

  El dissenyador Alberto Arza, de l'estudi de disseny especialitzat en gastronomia Papila, ens resumeix la història del menjar en 6 icones. Hem agafat els seus dibuixos i els hem portat a l'antropòleg Jesús Contreras perquè ens els interpreti. La sommelier Clara Antúnez ens ha portat el poeta Josep Pedrals a l'estudi. Poesia i cultura del vi. L'actriu Laia Marull rememora la seva magdalena de Proust. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, parla dels bunyols de vent típics de Quaresma i d'altres productes de temporada. La periodista Empar Moliner s'asseu de nou a la taula del "Caníbal" per tastar i valorar una beguda peculiar amb connotacions cinematogràfiques i literàries. El crític gastronòmic Philippe Regol menja al restaurant Topik, del xef Adelf Morales. La propina la posa Jordi Asturgó!

 • Cervesa de mantega: nyap o top?
  Escolta àudio

  Cervesa de mantega: nyap o top?

  La periodista Empar Moliner torna al "Restaurant Caníbal" per fer de tastadora d'una beguda amb connotacions literàries i cinematogràfiques. Serà aquesta cervesa sense alcohol, apta per a celíacs, un producte top o bé un nyap?