Anem a collir olives en un camp a la Selva del Camp, al Baix Camp.
ESCOLTA-HO ARAReivindiquem i recordem el periodista i gastrònom Manuel Vázquez Montalbán quan es compleixen 20 anys de la seva mort. Escoltem la seva veu i també la periodista Cristina Jolonch, que el coneixia molt bé; Toni Massanés, gran defensor de la seva figura, i Ferran Adrià, que el lloa com a pont de la cuina tradicional i la cuina creativa. L'editor Ernest Folch ens explica les referències gastronòmiques de "Los papeles de Amundsen". L'armadora de la Barceloneta, Cristina Caparrós, analitza el polèmic projecte per posar en marxa a Canàries la primera granja del món de cria de pops en captivitat. També fem la llista de la compra amb els productes de temporada i parlem amb el pagès Ferran Argilés del conreu de la carbassa, un producte estrella aquests dies per influència de Halloween. Acabem de fer gana amb l'especialitat del restaurant La Boscana, a Bellvís, al Pla d'Urgell.
Visitem el barri de la Mina, de Sant Adrià de Besòs, on hi ha la població infantil amb més obesitat de tot Catalunya. Les últimes dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya parlen d'un 24% d'obesitat infantil, 10 vegades més que el barri de Sarrià-Sant Gervasi. Conversem amb dues de les seves professionals: Ramona Ortiz, infermera de pediatria, i Elisabet Carrera, infermera d'atenció primària. També anem fins a la Fundació Gasol, responsables de l'estudi pioner PASOS, que avalua la salut de nenes, nens i adolescents espanyols de 8 a 16 anys. Amb Santiago Gómez, director global de recerca i programes de la Fundació Gasol, reflexionem sobre com canviar els hàbits de nens i joves. Jordi Vilà vol reivindicar la coca amb la seva versió amb porros i ceps, un bolet de temporada. Se suma a la conversa Philippe Regol, un apassionat de la coca, que respon a les declaracions del crític García Santos.
El restaurant caníbal de suma a la tercera edició de la marató #joespigolo per l'aprofitament alimentari i anem a espigolar un camp de tomaqueres a Santa Coloma de Cervelló, amb Marc Farrés, de la Fundació Espigoladors. Ens acompanyen quatre voluntaris veterans i el pagès Miquel Sabat. Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ens explica que Catalunya aprovarà a començaments de l'any que ve una llei pionera contra el malbaratament. Inés Butrón ens porta a compartir un banquet amb el filòsof Plató. Al "Nyap o top?", enredem Marta Bernal i Glòria Martínez, "Las Glorias Cabareteras", perquè tastin uns Lacasitos picants de xili i fem gana amb l'especialitat de La Salseta de Sitges.
El mon del ciclisme està directament relacionat amb el cafè d'especialitat. Per què? Ens ho explica Tomi Misser, una llegenda del ciclisme de muntanya. També visitem Café de Finca, pioners a introduir a Espanya el cafè d'especialitat. El seu fundador, Jonathan Moral, reflexiona sobre la relació entre cafè i esport. I Sofía Melgar, metge especialista en Anatomia Patològica i tercera generació d'una família de caficultors a Hondures, ens explica la relació entre cafè i salut. El periodista Arturo Puente dissecciona grans indústries alimentàries catalanes i comença amb Casa Tarradellas: la història de com una granja familiar d'Osona s'ha convertit en un imperi de l'alimentació gràcies, en bona part, a les pizzes. Carme Gasull i el pastisser Toni Vera, de la pastisseria Mervier Canal, ens expliquen la història i la feina que hi ha darrere d'un bon croissant. I ens sumem a les Jornades Gastronòmiques de l'Arròs d'Amposta, amb l'especialitat del restaurant Som de Tapes i Vins.
Celebrem la Mercè des d'un local que és essència barcelonina: el 7 Portes, un restaurant amb més de 185 anys d'història. Hi passegem per la sala i la cuina d'aquest restaurant emblemàtic amb el seu propietari, Paco Solé Parellada, els dissenyadors Juli Capella i Oscar Guayabero, i la il·lustradora gràfica Júlia Solans. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, analitza la macroenquesta del CIS, sobre turisme i gastronomia. Amb la Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta i responsable de "La Platjeta", celebrem Santa Tecla al Serrallo, el barri mariner de Tarragona, i descobrim dos plats que no poden faltar per a aquestes festes: el romesco de peix i l'espineta amb caragolins. Fem la llista de la compra amb els productes de temporada i acabem de fer gana amb l'especialitat del restaurant El Taller, al barri del Serrallo de Tarragona.
Tanquem temporada al Delta de l'Ebre, un dels hàbitats aqüàtics més importants del Mediterrani, declarat reserva de la biosfera per la Unesco. Visitem Mirador Badia, una musclera a la badia del Fangar on Xavier Cabrera, fill i net de pescadors i aqüicultors, ens mostra com es conreen els musclos i les ostres. Ens hi desplacem amb tot l'equip de cuina i els nostres col·laboradors habituals: Toni Massanés, Carme Gasull, Inés Butrón, Cristina Caparrós, Salvador Garcia-Arbós i Clara Antúnez. Descobrim els efectes de la regressió en aquest espai natural i com les famílies de la zona lluiten per defensar la seva forma de vida, fem història del seu consum, coneixem les propietats nutricionals de musclos i ostres i en reivindiquen el consum, sobretot de la més desconeguda ostra del Delta. Aprenen com es cuinen i descobrim quins vins hi casarien bé.
Una persona celíaca no pot improvisar quan surt a sopar a un restaurant o quan marxa de vacances. Menys d'un 1% dels restaurants que asseguren que tenen una carta sense gluten estan acreditats per l'Associació de Celíacs de Catalunya. Parlem amb dues companyes de Catalunya Ràdio que són celíaques: Charlie Pee i Sílvia Creus. Hem quedat amb elles al restaurant METRIC M2, un restaurant que té la particularitat de tenir dues cuines diferenciades. El doctor Francisco Guarner, especialista en malalties de l'aparell digestiu del Centre Mèdic Teknon, ens explica què és exactament la celiaquia i desmunta uns quants tòpics. Inés Butron ens explica com han anat canviant els horts a Catalunya al llarg dels segles amb la influència dels àrabs i amb la incorporació d'hortalisses que arriben des d'Orient Mitjà i d'Amèrica. I al "Nyap o top?" convidem la Myrto Kalle, grega i osonenca que acaba de publicar "Sopars a la fresca" (Rosa dels Vents), a tastar una tsatsiki de supermercat.
Parlem Eduard Xatruc (Disfrutar) i Virgilio Martínez (Central), els dos millors xefs del món.
Descobrim el projecte culinari antimalbaratament de Nikoletta Theodoridi, una consultora d'il·luminació grega que viu a Barcelona. Primer, l'acompanyem un vespre a un supermercat a recollir el menjar que hauria acabat a les escombraries. L'endemà el cuina al seu restaurant, sObres Mestres, situat a la Lleialtat Santsenca, al barri de Sants. Jordi Luque Sanz ens fa una llista d'escumosos atípics per brindar a l'estiu, parlem amb Mireia Pujol-Busquets, del Celler de les Aus, a l'Alella Alta, i la sommelier Clara Antúnez ens fa un maridatge de cava amb plats cuinats per periodistes. Marc Casanovas ens explica quines són les varietats de cireres més saboroses que trobarem al mercat aquests mesos, i parlem amb petits productors sobre les dificultats que comporta el seu conreu i recollida. Finalment, obrim gana amb l'especialitat del restaurant Citrus del Tancat, a les cases d'Alcanar, al Montsià.
El 15 de juny elBulli1846 obrirà al públic, i es convertirà en el primer restaurant del món transformat en museu; i on no es podrà menjar res. Parlem amb Ferran Adrià i analitzem per què elBulli ha estat tan influent en la història de la gastronomia. Fem tertúlia amb quatre col·laboradors del programa que ja han pogut visitar el museu i que, a més, van seguir de molt a prop la revolució que es va viure a cala Montjoi: Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; la periodista Carme Gasull, l'escriptor Salvador Garcia-Arbós i el crític gastronòmic Philippe Regol. I els hi preguntem a professionals d'àmbits que no tenen relació amb la gastronomia si visitarien o no el museu: el dramaturg Sergi Belbel, el neurocientífic David Bueno, l'analista polític Arturo Puente, l'arquitecta Benedetta Tagliabue i els components de Ladilla Rusa: Víctor Clarés i Tània Lozano.