Per TDT

Estàs preparat per continuar veient els canals de TV3?

El 30 de setembre va acabar el període per adaptar les instal·lacions d'antena per continuar rebent els canals de TV3 per TDT a les comarques de Girona, Lleida i Tarragona. Si no ho has fet encara, és possible que no puguis rebre el senyal dels canals de Televisió de Catalunya (TV3, TV3HD, 3/24, Super3/33, Esport3). En aquest cas, cal que avisis el tècnic homologat.

La reubicació dels canals de TDT és una obligació establerta per la Unió Europea a causa del procés d’alliberament de l’espai radioelèctric per a les xarxes de tecnologia mòbil 5G, el que es coneix com a segon dividend digital. Aquest pla comporta que els canals de Televisió de Catalunya (TV3, Super3/33, 3/24, Esport3 i TV3HD) hagin hagut de modificar les seves freqüències d’emissió a les comarques de Girona, Tarragona i Lleida. Aquest ajustament obliga els espectadors d’aquestes demarcacions a ressintonitzar els canals o a fer ajustos a les antenes, en funció de la seva situació.

com resintonitzar el televisor?

Què fer si vius en un bloc de pisos i tens antena col·lectiva

Per exemple, aquells espectadors que visquin en un bloc de pisos i tinguin una antena col·lectiva, serà imprescindible que l’adaptin per poder sintonitzar els canals. Per fer-ho, cal posar-se en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions registrat a través del seu administrador de finques o del president o presidenta de la comunitat de veïns. Podeu consultar les empreses instal·ladores més properes al vostre domicili a través d’aquest cercador.

Avisa només un instal·lador registrat de confiança, és una garantia i et beneficiaràs dels ajuts.

D’altra banda, el Ministeri d’Economia i Empresa, mitjançant l’empresa pública estatal Red.es, ha establert una línia d’ajuts directes dirigits a les comunitats de propietaris per subvencionar els costos derivats de l'adaptació de les antenes.

Què fer si vius en un habitatge unifamiliar i tens antena individual

Aquells espectadors que visquin en un habitatge unifamiliar i tinguin una antena individual, l’únic que hauran de fer és ressintonitzar els canals de TV3.

A qui afecta el canvi de freqüències?

El segon dividend digital afecta totes les emissions de la CCMA per TDT a través del seu múltiplex a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona. Això inclou els canals de Televisió de Catalunya, les emissores de Catalunya Ràdio que es reben per televisió i les emissions d’IB3. Les emissions de la CCMA a les comarques de Barcelona no estan afectades i, per tant, no han tingut cap canvi de freqüència ni necessitat de ressintonització.

Aquest canvi no implica l’aparició ni desaparició de canals de televisió, només que alguns s’hagin desplaçat de freqüència. Tampoc implica l’obsolescència de televisors ni descodificadors TDT.

Podeu trobar tota la informació al web de la Generalitat. També podeu trucar al telèfon 012.

Per resoldre qualsevol dubte relacionat amb el canvi de freqüències podeu adreçar-vos al Servei d’Atenció a l’Audiència de la CCMA.

Freqüències definitives dels canals de la CCMA

Els canals de la CCMA són actualment: TV3 SD, Super3/33, 3/24, Esport3, TV3 HD, emissores de Catalunya Ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Informació, Catalunya Música, iCat FM) i les emissions en reciprocitat (actualment IB3).

  • Barcelona: 44 (no canvia)
  • Tarragona: 24
  • Girona: 30
  • Lleida: 22
  • La Vall d'Aran: 22

Com accedir a les emissions digitals de TV3 i Catalunya Ràdio

Per accedir a les emissions digitals de TV3 i Catalunya Ràdio al televisor, cal comprovar que la llar es troba dins de l'àrea de cobertura d'algun dels centres emissors de TDT de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i validar que el sistema receptor de TV de la llar (tipus d'antena, amplificadors, cable i connexions) estigui preparat per rebre els senyals digitals.

Si es compleixen aquests requisits, es pot accedir als canals de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio al televisor.

Més informació al web Tot sobre la TDT.