"Zorra" encén la polèmica: resignificació d'un insult o perpetuació d'estereotips

Entre els defensors del tema hi ha el moviment LGTBIQ+ i, entre els més crítics, una part del moviment feminista

Actualitzat

La cançó "Zorra" representarà Espanya al festival d'Eurovisió, que se celebrarà al maig a Suècia. El tema, del matrimoni real i també artístic Nebulossa, és una crítica irònica per ressignificar la paraula "zorra".

La rebuda del públic, però, està dividida: part del moviment feminista i també el col·lectiu LGTBI ho celebra, però un altre sector del feminisme denuncia el masclisme i la misogínia que arrossega l'apel·latiu.


Ressignificar una paraula

"Si salgo sola soy la zorra
Si me divierto la más zorra
Si alargo y se me hace de día
Soy más zorra todavía."


És, sens dubte, una victòria contra l'edatisme: una dona de més de 50 anys que canta "Estoy en un buen momento" i que representarà Espanya al Festival d'Eurovisió d'enguany. Els creadors del tema, María Bas i Mark Dasousa, expliquen que l'objectiu és fer una crítica de l'ús que se li ha donat fins ara a la paraula i ressignificar-la, és a dir, transformar l'insult en empoderament.

Part de la crítica, però, considera que la cançó no deixa de posar en valor el terme. "La gent diu: ‘És que sona malament la paraula zorra'", explica Luis García Fuster, periodista especialitzat en Eurovisió. "Clar que sona malament, és per això, és la raó de ser d'aquesta cançó", afegeix.

En canvi, Mariola Cubells, periodista especialitzada en televisió, opina que reassignar un terme tan potent i tan pejoratiu "que recordem que encara es cobra vides", és molt complex.

El grup Nebulossa, guanyador del Benidorm Fest
El grup Nebulossa, guanyador del Benidorm Fest (Europa Press/Joaquín P. Reina)

Polèmica amb dimissió inclosa

Mentre el president espanyol Pedro Sánchez i Ernest Urtasun, entre altres, han celebrat l'èxit de "Zorra", la presidenta de la Comissió d'Igualtat del Congrés, Carmen Calvo, ha alertat que "'zorra' és, en moltes ocasions, l'última paraula que escolta una dona abans de ser apunyalada, violada o tirada per unes escales".

L'última cua de la polèmica és la dimissió de la delegada d'Igualtat, Diversitat i Inclusió de RTVE, Montserrat Boix, que ha assegurat que la cançó "no és ni empoderament per a les dones ni feminisme". Una dimissió, però, qüestionada, perquè ja havia confirmat que es jubilava abans de la polèmica.


La polèmica recorda la de l'elecció en el primer Benidorm Fest, el 2022, de la cançó "SloMo", de ritmes llatins, interpretada per Chanel, que es va imposar a Rigoberta Bandini i al grup gallec Tanxugueiras, i que va quedar tercera al concurs europeu.

Luis Garcia Fuster relata que "hi havia gent que deia que promocionava la prostitució, i això és banalitzar d'una manera aberrant problemàtiques tan serioses."
 

Transgressió, o no

"Per a mi un himne de veres de reivindicació feminista era "Ay Mamá" de Rigoberta Bandini", opina Cubells:

"La posada en escena de ‘Zorra' està molt més a prop de la cosificació, que és el que la cançó vol dinamitar".

"Puc entendre aquesta crítica que diu que es desvirtua una mica el missatge principal -que és un missatge feminista- per fer-lo passar més per un missatge LGTBI", diu García Fuster, "però jo crec que el que no té sentit és dir que és una cançó misògina o contra les dones":

"Comparar-ho amb la violència masclista jo crec que és passar-se de la ratlla."

Una cançó que també és un homenatge a l'activista trans Manuela Trasobares. I això ha enfurismat -segons García Fuster- "un sector molt definit de persones que són les que fan un discurs excloent de les persones trans. I al final, el que jo em pregunto és si els molesta la cançó o el que realment els molesta és que el videoclip estigui dedicat a una dona trans."

Nebulossa no són els primers a cantar "Zorra". Ho van fer -amb censura inclosa- Las Vulpes fa quaranta anys:


I, fa pràcticament quatre dies, també Bad Gyal cantava la mateixa paraula:


En la mateixa línia de voler ressignificar una paraula hi trobem la cançó "Maricón", de Samantha Hudson.

"A mi no m'escandalitza la cançó en absolut", diu Cubells, "el que m'escandalitza és que se li doni la importància que no té i se la convertixca en algo reivindicatiu quan jo crec que no ho és i que no es tinga clar que és una cançó petarda per a un festival petardo."

Transgressora o no, "Zorra" ja va camí de Mälmo, i ara caldrà veure com la rebrà -i si l'entén- el públic europeu. Mentrestant, l'enrenou tapa i dilueix altres debats com la participació d'Israel al festival.
 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+FeminismeMúsicaIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut