Madrid

Sánchez anuncia una ajuda militar rècord de més de 1.000 milions en armes per a Ucraïna

Zelenski fa el seu primer viatge oficial a Madrid, on ha firmat amb Sánchez un acord de seguretat bilateral després de ser rebut a peu de pista pel rei

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, és aquest dilluns a Madrid. Zelenski s'ha entrevistat al Palau de la Moncloa amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui ha signat un acord de seguretat bilateral.

En una roda de premsa, Sánchez ha informat que en el marc d'aquest acord, Espanya enviarà un paquet d'ajuda militar a Ucraïna per valor de 1.129 milions d'euros pel 2024, una xifra insòlita fins ara.

El cap del govern espanyol ha qualificat de "crucial" la necessitat d'augmentar el suport a Ucraïna i ha volgut reiterar el "ferm compromís" amb el país. Sánchez ha destacat que l'ajuda militar li permetrà "reforçar" les seves capacitats, inclosa la defensa antiaèria, per protegir els civils dels atacs russos.

Zelenski ha descrit Espanya com un "soci fiable" que "no tanca els ulls" a les agressions russes i ha recordat que Ucraïna necessita sistemes antiaeris Patriot per plantar cara a les més de "3.000 bombes al mes" que cauen a Ucraïna.

Zelenski i Sánchez han signat l'"Acord de cooperació en matèria de seguretat entre Espanya i Ucraïna al Palau de la Moncloa (EFE/Chema Moya)

Sumar reclama una votació al Congrés i Sánchez diu que no és necessària

Els socis de govern dels socialistes han reclamat portar al Congrés l'enviament d'armes a Ucraïna perquè hi hagi un debat amb els partits i se sotmeti a votació. El ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha acusat Sánchez d'"opacitat" i de no informar de la destinació d'aquesta partida quan es va aprovar en el Consell de Ministres a mitjans d'abril. 

"Una cosa tan rellevant com la política de defensa, com l'enviament d'armes, no es pot fer d'aquesta manera", ha dit Urtasun. El ministre ha remarcat que Ucraïna té "dret legítim a la seva defensa", però que és "imprescindible" que alhora s'intenti assolir un acord per a la pau.

El president Pedro Sánchez ha respost a Sumar que no és "necessari" portar l'acord al Congrés dels Diputats perquè es tracta d'un "memoràndum d'entesa" i no d'un "tractat internacional".

El PP, el principal partit de l'oposició, ha retret a Sánchez que no hagi informat el Congrés d'aquest acord que ampliarà l'ajuda militar a Ucraïna en "més de 1.000 milions d'euros de despesa pública" i ha posat en dubte que Sumar n'estigués al corrent.

Amb tot, el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, ha subratllat que el PP és "lleial" amb l'executiu i que avala l'acord bilateral que garanteix que Espanya seguirà subministrament armament a Ucraïna i que ara s'ampliarà.

Vox també ha donat suport al reforç de l'ajuda a Ucraïna, però ha carregat contra el president, Pedro Sánchez, per la "paradoxa" que veu en el fet que Espanya reconegui el dret de Kíiv a defensar-se dels atacs de Rússia però no el d'Israel a fer el mateix davant els de Hamàs.

Sánchez ha defensat que Espanya està actuant amb "coherència" en política exterior i que així ho demostren les seves posicions respecte dels conflictes a Ucraïna i l'Orient Mitjà.

Felip VI rep Zelenski a peu de pista i demana la fi de "l'agressió russa"

Abans de l'anunci en matèria de seguretat i defensa, el rei Felip VI ha rebut Zelenski a peu de pista, a l'aeroport de Barajas. És un gest poc habitual per mostrar deferència davant de mandataris estrangers, que també va fer el juny del 2022 a la base aèria de Torrejón amb el president dels Estats Units, Joe Biden.

Zelenski ha aterrat poc abans de les 12.00 hores, amb cert retard. Després de saludar Felip VI i la resta de la delegació, s'ha interpretat l'himne ucraïnès i l'espanyol i a continuació han passat revista a les tropes dels tres exèrcits que han format davant l'avió.

Un cop acabada la reunió amb Sánchez, el monarca i Zelenski s'han tornat a trobar per un dinar d'honor al Palau Reial, on el monarca ha promès al president ucraïnès que Espanya continuarà brindant suport material a Ucraïna "en la seva legítima defensa".

Felip VI també ha reclamat la fi de "l'agressió russa" i "la retirada completa, immediata i incondicional de totes les forces russes del territori d'Ucraïna dins les seves fronteres internacionals" per tal d'assolir, ha dit, una "pau integral, justa i duradora".

Els reis Felip i Letícia han rebut Zelenski a la seva arribada al Palau Reial de Madrid (EFE/Ballesteros)

ERC, Bildu, Podem i el BNG planten Zelenski al Congrés

La visita del president ucraïnès a Espanya s'ha completat amb un acte al Congrés dels Diputats, on l'ha rebut la presidenta de la cambra, Francina Armengol, i també el president del Senat, Pedro Rollán. 

Amb tot, alguns dels socis habituals del govern de coalició --Esquerra, Bildu, Podem i el BNG-- han declinat assistir a la trobada perquè discrepen de l'enviament d'ajuda militar a Kíiv.
 


Volodímir Zelenski ha signat en el Llibre d'Honor del Congrés, on ha deixat escrit que "la memòria que el poble d'Espanya està de costat amb nosaltres en aquests moments tempestuosos es gravarà en la consciència de les generacions d'ucraïnesos d'avui i demà".

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat el Congrés dels Diputats i ha signat en el Llibre d'Honor (EFE/Kiko Huesca)

Un viatge posposat 10 dies pels combats a Khàrkiv

La visita de Zelenski a Madrid --prevista inicialment per al 17 de maig-- va ser cancel·lada arran de l'ofensiva russa a la ciutat de Khàrkiv, on encara es registren intensos combats.

En aquesta ocasió, ni la Moncloa ni la Zarzuela han volgut confirmar la visita el president ucraïnès fins a l'últim moment per raons de seguretat. Tots els desplaçaments de Zelenski a l'exterior es preparen amb la màxima cautela i en secret per evitar atemptats.

Aquesta serà la primera visita oficial del president d'Ucraïna a Espanya. Zelenski ja va ser a l'octubre a Granada amb motiu de la Cimera de la Comunitat Política Europea.

L'últim contacte telefònic de Pedro Sánchez amb Zelenski va ser el 7 de maig, quan el president espanyol li va reiterar el suport d'Espanya "el temps que sigui necessari" i va aprofitar per confirmar-li la participació espanyola a la conferència de pau que se celebrarà a Suïssa el mes de juny.

Com a rerefons de la visita oficial, la greu situació bèl·lica al front de guerra. Precisament aquest diumenge Zelenski ha advertit que Rússia està concentrant tropes a pocs quilòmetres de Khàrkiv, al nord d'Ucraïna i segona ciutat del país. Dissabte, Rússia va llançar dues bombes guiades contra un centre comercial ple de clients a Khàrkiv.

 

ARXIVAT A:
Felip VIPedro SánchezUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut