Sistemes de defensa aèria Patriot
Ucraïna reclama sistemes de defensa aèria Patriot per neutralitzar les més de 3.000 bombes guiades que Rússia els llança cada mes (Reuters/Kacper Pempel)

Què inclou i què suposa l'acord de seguretat i defensa entre Espanya i Ucraïna

El pacte serà per 10 anys, es podrà modificar i ampliar, i estableix una aportació de 1.000 milions d'euros en ajuda militar el 2024 per part de l'estat espanyol

L'acord bilateral en matèria de seguretat i defensa que han signat aquest dilluns Espanya i Ucraïna, el més important fins ara entre tots dos països, tindrà una vigència de 10 anys i es podrà modificar i ampliar en tots els seus àmbits, des de la defensa i la cooperació civil i humanitària, fins a la reconstrucció del país i la recerca d'una pau "justa i duradora".

El memoràndum d'entesa, de 18 pàgines, inclou un apartat econòmic pel qual Espanya aportarà 1.000 milions d'euros en concepte de suport militar aquest any a Ucraïna perquè pugui millorar les seves capacitats defensives davant l'"agressió" de Rússia. Espanya és el desè país que signa un acord d'aquest tipus amb Ucraïna. 

Una de les principals preocupacions d'Ucraïna són les més de 3.000 bombes aèries guiades al mes que Rússia fa servir contra ells, segons ha assegurat el president, Volodímir Zelenski, que s'ha desplaçat aquest dilluns a Madrid.

Les bombes aèries guiades són explosius convencionals molt potents i equipats amb un sistema de navegació que permet llançar-los des d'avions a desenes de quilòmetres de distància de l'objectiu. El seu ús massiu per part de Rússia ha estat clau en totes les fites assolides pel seu exèrcit en els últims mesos.

Les autoritats ucraïneses admeten que amb els mitjans i les municions antiaèries de què disposen no en tenen prou, i que els convindrien 7 sistemes de míssils antiaeris Patriot per contrarestar els atacs russos que sovint es fan a municipis, zones habitades o centres comercials, com va passar dissabte a Khàrkiv i que es va saldar amb diversos morts.

Fins ara, Espanya ha contribuït a protegir el cel d'Ucraïna amb munició i sistemes antiaeris Hawk. El paquet de 1.000 milions d'euros anunciat aquest dilluns s'espera que també inclogui míssils interceptors antiaeris per als sistemes Patriot, tot i que l'acord no entra tant al detall. 

El document deixa clar que Espanya està decidida a prestar suport a Ucraïna "durant el temps necessari", juntament amb els seus aliats internacionals, perquè pugui "defensar-se" i, en el seu moment, "restaurar la seva integritat territorial" en les seves fronteres reconegudes des del 1991, assegurant un futur "lliure i democràtic".

Sánchez i Zelenski han signat l'acord de cooperació en matèria de seguretat entre Espanya i Ucraïna al Palau de La Moncloa (EFE/Chema Moya)

Aportació econòmica rècord d'Espanya a Ucraïna

L'acord inclou diversos àmbits de col·laboració i aquests són alguns dels aspectes més rellevants en matèria de seguretat i defensa:

► Espanya aportarà 1.000 milions d'euros en concepte de suport militar el 2024, amb armament fabricat en bona part per empreses espanyoles. Es pretén que Ucraïna pugui continuar exercint "el seu dret de legítima defensa" i ajudar-la a adaptar i a modernitzar les seves forces de seguretat i defensa, en col·laboració amb la UE i l'OTAN.

► Espanya també contribueix al finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Suport a la Pau. Fins ara, ja ha compromès 11.100 milions d'euros, als quals s'afegiran 5.000 milions d'euros més del Fons d'Assistència a Ucraïna fins al 2027 en forma de míssils, tancs Leopard, artilleria i sistemes antidrons, entre altres.

► Ucraïna es compromet a fer servir el suport militar prestat per Espanya únicament en compliment de la Carta de les Nacions Unides i en "estricta conformitat" amb totes les obligacions pertinents de dret internacional.

► Espanya canalitzarà l'assistència en el subministrament a Ucraïna d'equipament militar "modern" en els seus àmbits "terrestre, aeri, marítim, especial i ciberespacial". Aquí s'inclourien els míssils per als sistemes de defensa Patriot, a més de munició i medicaments.

A finals d'abril, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va anunciar que Espanya també enviaria de munició, medicaments i kits de primers auxilis, i que les unitats de nous tancs Leopard estarien a punt abans de finals de juny. 

► Col·laboració en la millora d'ensinistrament per al combat, inclosa la transmissió de les "lliçons apreses" al camp de batalla ucraïnès.

► Cooperació en intel·ligència entre els dos països per lluitar contra la manipulació d'informació, propaganda i desinformació, sobretot provinent de Rússia, i detectar i interrompre activitats de ciberagressió i ciberespionatge.

► Donació de material tecnològic i mitjans de transport per un valor de més d'1,5 milions d'euros per reforçar les capacitats operatives d'Ucraïna en la lluita contra la delinqüència organitzada i el tràfic de persones i armes.

► Cooperació de les indústries de defensa per resoldre els "colls d'ampolla" de la cadena de subministrament de material defensiu per fabricar armes i municions.

Una factoria de productes agrícoles de Khàrkiv destrossada per l'impacte d'un míssil (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Reforç de l'ajuda humanitària i l'atenció als refugiats

► Manteniment de l'ajuda humanitària a Ucraïna i als més de 200.000 refugiats que viuen a Espanya. Des del febrer del 2022, Espanya ha destinat més de 46 milions d'euros en assistència humanitària a Ucraïna i n'incrementarà el pressupost en proporció al que pugi el seu pressupost de cooperació.

► Suport a les reformes que Ucraïna necessiti per culminar el seu procés d'adhesió a la Unió Europea i l'OTAN

► Suport a la reconstrucció d'Ucraïna en tots els aspectes, amb especial atenció a la retirada de mines antipersones amb finalitats humanitàries.

La factura a pagar per Rússia: penal i econòmica

► En matèria de sancions, Espanya i Ucraïna "continuaran treballant per garantir que Rússia pagui un cost més alt per l'atac, en concret mitjançant sancions i controls a les exportacions".

► Pel que fa al retiment de comptes, els dos països declaren la seva determinació de portar davant la justícia els autors de crims de guerra i d'altres crims internacionals comesos "en relació amb la guerra russa d'agressió contra Ucraïna". 

► En compensació pels danys, pèrdues i perjudicis, ratifiquen que Rússia ha de sufragar la reconstrucció a llarg termini d'Ucraïna i que, fins aleshores, "els actius russos en territori espanyol es mantindran immobilitzats, tal com exigeixen les sancions europees".

► En cas d'un futur atac armat de Rússia contra Ucraïna, els dos signants de l'acord es consultaran en el termini de 24 hores, i Espanya es compromet a proporcionar a Ucraïna "seguretat immediata i permanent, ajuda econòmica o material militar".
 

Un acord per a 10 anys que es pot prorrogar i modificar

► L'acord té una validesa de 10 anys que comencen a comptar des d'aquest dilluns, 27 de maig del 2024, el dia en què Sánchez i Zelenski han signat els documents al Palau de la Moncloa. 

► L'acord es pot prorrogar, modificar i ampliar, també mitjançant annexos. Qualsevol dels dos països poden deixar-lo sense efecte previ avís, per escrit, amb almenys 6 mesos d'antelació.

► La intenció és que es mantingui vigent fins que Ucraïna faci realitat les seves aspiracions d'ingrés a la UE i a l'OTAN, tot i que si això es produeix abans que l'acord venci, els dos països en tornaran a parlar.

► Espanya es converteix en el desè país que signa un acord d'aquestes característiques amb Ucraïna i se suma al Regne Unit, Alemanya, França, Dinamarca, el Canadà, Itàlia, els Països Baixos, Finlàndia i Letònia.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaGovern espanyol
Anar al contingut