Madrid

Zapatero elimina la deducció per la compra d'habitatges per a rendes superiors a 24.000 euros el 2011

José Luis Rodríguez Zapatero ha dedicat el discurs d'obertura del Debat de Política General, el vintè de la democràcia, al principal problema d'Espanya: la crisi econòmica i el fort augment de l'atur que comporta, que ha qualificat d'"aclaparador". Per això ha centrat el seu discurs inicial en els sectors que ho passen pitjor: construcció i automoció. Per reactivar el primer proposa eliminar la desgravació per la compra d'un pis a partir del 2011, la qual cosa obligaria els possibles compradors a afanyar-se. Per al sector de l'automòbil, vol convèncer les comunitats autònomes i els fabricants perquè subvencionin els compradors.

Actualitzat
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha començat el Debat de Política General admetent que ens trobem en "la pitjor crisi econòmica des de la Segona Guerra Mundial" i assegurant que per sortir-ne fan falta canvis. Zapatero ha assegurat que Espanya afronta amb "fortaleses i debilitats" aquesta situació i ha fet un repàs de les mesures que el seu executiu ja ha posat en marxa per pal·liar l'"aclaparadora pèrdua de llocs de treball". També ha anunciat mesures i, en aquest capítol, una de les més transcendents té a veure amb la desgravació per la compra d'un pis.

Mesures per activar el sector immobiliari

El president espanyol ha afirmat que cal apostar per nous models productius, en referència als problemes del sector de la construcció. Per això ha anunciat que farà una modificació substancial de la deducció de l'IRPF per a l'habitatge a partir del 2011, que suposarà que les rendes superiors a 24.000 euros perdran la deducció i que només obtindran la màxima, de 9.015 euros, les inferiors a 17.000 euros l'any.

Mentrestant, i fins a l'1 de gener del 2011, la deducció vigent s'aplicarà als compradors d'habitatges i als que fins ara ja se'n beneficiaven. Segons Zapatero, la meitat dels assalariats espanyols continuaran tenint la mateixa deducció que fins ara.

Rebaixa de l'impost de societats per a les pimes


Sobre aquestes mesures, ha assegurat que els resultats ja es noten i que encara "seran més apreciables en les pròximes setmanes i mesos". A més, ha afirmat que en aquests moments el govern espanyol té un doble objectiu: frenar l'atur i preparar la recuperació. En aquest sentit, ha anunciat la reducció d'un 5% de l'impost de societats a les petites empreses de menys de 25 treballadors i un màxim de facturació de 5 milions a l'any si mantenen o milloren la plantilla. L'ajuda és per als tres exercicis vinents.

El govern espanyol, ha afirmat el president, ha assumit un dèficit públic superior al que normalment seria acceptable, i ha anunciat una nova retallada de la despesa pública fins a un total de 2.500 milions d'euros el 2009. Segons Zapatero, la pressió fiscal a Espanya "es troba al 33%, molt per sota de la mitjana europea", i s'ha fet "l'esforç més gran d'austeritat pressupostària de la democràcia".

El president espanyol també ha fet anuncis en matèria educativa, entre els quals hi ha aconseguir ordinadors personals per a 420.000 alumnes de cinquè de Primària al setembre. Es tracta d'un projecte d'escola virtual que també inclou pissarres digitals i per al qual caldrà la col·laboració de les autonomies. En el sector universitari, ha anunciat matrícules gratuïtes per als llicenciats que estiguin a l'atur.

La proposta dels ordinadors portàtils ha rebut crítiques per part dels defensors del programari lliure, que lamenten que els aparells portin incorporat el sistema operatiu de Microsoft, el Windows. El considerat guru mundial del "software" lliure, Richard Stallman, ha considerat que "no és ètic" perquè "suposa vendre el futur del país a Microsoft".

Nou fons per a l'economia sostenible

Zapatero ha insistit en la necessitat de canviar el model productiu espanyol, objectiu amb el qual tramitarà amb urgència un projecte de llei per a l'economia sostenible. La llei s'acompanyarà d'un fons econòmic de 20.000 milions d'euros -entre diners públics i privats- durant aquest any i el que ve. Serà a través de l'Institut de Crèdit Oficial i tindrà la voluntat d'estimular l'activitat econòmica amb valor afegit, reconduir el sector immobiliari i identificar i fomentar els sectors que puguin generar riquesa i ocupació.

Ajudes directes a la compra d'un vehicle

Pel que fa al sector de l'automòbil, Zapatero vol impulsar una ajuda directa, una quarta part de la qual sortiria de les arques del govern espanyol. Pel que fa a la resta, Zapatero proposarà que les autonomies hi posin 500 euros i els concessionaris i fabricants, 1.000 més, fins que s'arribi als 2.000 euros per la compra d'un vehicle.

A més, per impulsar el model renovat de creixement, el govern espanyol també proposa dues fonts específiques de finançament: d'una banda, un fons de 20.000 milions per finançar projectes dirigits a l'economia sostenible, i de l'altra, un fons d'inversió local dotat amb 5.000 milions. Zapatero també ha previst subvencions per a la renovació d'autobusos no contaminants i de baix consum.

El finançament, abans del 15 de juliol

Sobre el nou model de finançament autonòmic, el president espanyol ha estat força breu i ha anunciat la convocatòria d'un Consell de Política Fiscal i Financera abans del 15 de juliol, amb l'objectiu de tancar un acord després d'haver negociat, ha assegurat, "amb totes i cadascuna" de les comunitats, una negociació que ha qualificat de lleial, bilateral i multilateral, "com s'ha fet sempre".

En matèria social, el president espanyol ha assegurat que 800.000 famílies han rebut el "xec nadó" i que 350.000 pares s'han beneficiat de la baixa per paternitat. A més, ha destacat que ha les polítiques socials són el "compromís més gran" de l'executiu i el "principal deure electoral". Sobre terrorisme, el cap de l'executiu espanyol ha afirmat que no es pot abaixar la guàrdia, però que "junts som més a prop del final de la violència".

Podeu seguir el debat minut a minut al 3cat24.cat i també en directe mitjançant Catalunya Informació i el canal 3/24
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut