Xina

Wuhan, un any després: sense mascareta obligatòria i confiats en un futur sense Covid

L'aspecte que ofereixen ara els carrers de Wuhan és completament diferent de la paràlisi que es podia veure a l'abril, quan tot just s'havia reobert després de l'estricte confinament per la Covid

Francesc CanalsActualitzat

Aquests dies de novembre es compleix un any del que es creu que va ser el primer contagi de coronavirus a la Xina. En aquests dotze mesos, han mort de Covid-19 al món gairebé un milió i mig de persones, hi ha hagut més de 62 milions de contagiats i s'ha ensorrat l'economia mundial.

A Wuhan, la ciutat xinesa que va ser l'epicentre de la pandèmia en els primers mesos, sembla que ara ja estan girant full. El corresponsal de TV3 a la Xina, Francesc Canals, ha visitat la ciutat per segona vegada, i ha comprovat que comença a recuperar una normalitat semblant a la que tenia abans de la pandèmia.

 

Wuhan ofereix ja una imatge de vida recuperada, en una primera mirada. Si no sabéssim que per aquestes dates fa un any començava silenciosament una epidèmia que acabaria provocant el confinament draconià de dos mesos i mig, a simple vista costaria adonar-se'n.

L'aspecte que ofereixen ara els carrers de Wuhan és completament diferent de la paràlisi que es podia veure a l'abril, quan tot just s'havia reobert després del confinament. Ara torna a haver-hi embussos de trànsit, inclosos als ponts gegantins sobre el riu Iangtsé i es recupera l'activitat al centre històric amb els edificis d'estil colonial il·luminats.

 

Però als barris la cosa canvia, en particular a les zones més pròximes al mercat Huanan, on va esclatar el brot. Ara hi ha molts negocis tancats i locals buits que busquen inquilins.

Sí que hi ha el desig de mirar cap endavant i deixar enrere el malson del coronavirus, especialment entre els joves. 

 

Joves com els que tornen a omplir els bars de la zona de Xi Bei Hu Lu, alineats a la riba d'un estany al centre de la ciutat. Aquí la preocupació per la pandèmia ha quedat enrere. 

Els grups d'amics es reuneixen per prendre unes copes després de la feina, sense mascareta, sense restriccions d'aforament. Impera l'optimisme i hi ha pocs dubtes de cara al futur:

"Wuhan ja és força segura i hem passat molts PCR. Per tant, em sembla que no hi ha risc quan anem de copes", explica Zhang Dong.

"Estic molt content actualment perquè a Wuhan ja vivim una vida normal", corrobora Huang Guowei.

"Wuhan ha fet una bona feina amb el coronavirus en comparació amb altres ciutats, i fins i tot amb altres països", afegeix Han Bowen.

 

Després de les copes, alguns dels clients d'aquests bars d'oci de Wuhan s'aturen a fer el ressopó en alguna de les parades de venda al carrer. Alguna de les parades més populars han quedat rere d'un dels tancats que no s'han tornat a obrir tot i l'aixecament del confinament a l'abril.
Al carrer la vida és més dura. Ho explica Tao, una venedora de la zona:

"Hem de dependre de nosaltres mateixos, tothom té una vida difícil. Depenem de nosaltres i de ningú més."


A la nit moltes mascaretes cauen, però la majoria de la població les continua portant, tot i que no és obligatori a l'exterior. Són el recordatori d'una pandèmia que està sota control a la Xina, però que podria tornar i ofegar l'ànsia de mirar endavant. 

 

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Xina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut