Rebre una trucada i que pengin immediatament pot ser un senyal de frau (Pexels/Andrea Piacquadio)

Wangiri: torna l'estafa de la trucada perduda amb nom japonès

L'OCU alerta d'aquest frau que compta que faràs una retrucada i així et podran treure diners

RedaccióActualitzat

"Wangiri" és una paraula japonesa que es pot traduir com "trucar i penjar" i aquest és el nom que han posat a una estafa que afecta els usuaris de telèfon mòbil.

Tothom s'ha trobat més d'una vegada que respon una trucada i l'interlocutor penja immediatament. El consell de l'OCU és que no es retorni mai la trucada sense intentar saber qui la fa perquè pots ser víctima d'una estafa i ni adonar-te'n.

Si optes per trucar, pot ser que no et respongui ningú i pengis sense donar-hi gaire importància, però això pot costar diners. Pot ser una trucada a un número de tarifa especial, potser a l'estranger, que cobra molt per l'establiment de trucada i pel temps de connexió que hagis aguantat.


Alguns senyals d'alerta

Es pot reconèixer fàcilment que és un número de l'estranger perquè l'identificador comença per un + o un 00 seguit d'un prefix abans del número de telèfon mòbil.

Hi ha alguns prefixos especialment sospitosos: la Guàrdia Civil ha alertat de les trucades procedents de +355 Albània, +225 Costa d'Ivori, +233 Ghana i+234 Nigèria, però pot ser qualsevol altre.

També són de tarifació especial les trucades amb prefixos +803, +806 o +807.

Alguns models de mòbil ho posen encara més fàcil perquè ja informen directament de la localització de la trucada.

Una altra opció que pot ajudar a sortir de dubtes és posar el número exacte que surt a la pantalla a Google o el cercador que sigui i comprovar si el remitent és de confiança.

És recomanable bloquejar els números desconeguts que fan aquesta mena de trucades o que envien qualsevol altra mena de spam.

En qualsevol cas, l'Organització de Consumidors recorda a les víctimes que és bo denunciar les estafes, encara que siguin de pocs diners. Es pot fer a qualsevol comissaria o a través d'internet als Mossos o a la resta de policies agrupades pels delictes de ciberseguretat en l'Incibe.

 

 

Anar al contingut