Von der Leyen viatja a Kíiv en tren des de Polònia
Els representants de la diplomàcia europea viatgen a Kíiv en tren des de Polònia (Reuters / Janis Laizans)

Von der Leyen i Borrell prometen des de Kíiv 500 milions a Zelenski per comprar armes

La Unió Europea es compromet a accelerar el procés d'adhesió d'Ucraïna al club dels 27

RedaccióActualitzat

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, de visita a Ucraïna, han promès més diners i armes per fer front a la invasió russa. També han assegurat que acceleraran l'examen i el procés de valoració perquè Ucraïna pugui entrar a la Unió Europea. 

Així li ha dit a Volodímir Zelenski, en la visita que els representants europeus han fet a Ucraïna per traslladar el suport de Brussel·les a les autoritats del país i al poble ucraïnès.

A l'arribada, Borrell ha anunciat que la UE destinarà 500 milions d'euros més per subministrar armes a Ucraïna. D'aquesta manera, la UE elevarà a 1.500 milions els fons del mecanisme de pau europeu per subvencionar l'enviament d'armament a Kíiv. La xifra multiplica per tres la partida inicial aprovada pocs dies després que el president rus, Vladímir Putin, ordenés la invasió militar al país veí.

A més, Borrell ha promès el retorn de diplomàtics al país: "Puc confirmar que la UE torna a Kíiv. És literal: el nostre cap de delegació torna a Kíiv, així que podrem treballar més directament i més estretament".

Els dos s'han trobat amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, però encara no han sortit imatges.

L'alt representant de la Unió Europea ha qualificat d'"impressionant" que el govern ucraïnès continuï funcionant a ple rendiment malgrat les circumstàncies "difícils" de la guerra.

Von der Leyen i Borrell han visitat les fosses comunes de Butxa, on hi ha els cadàvers de la matança de civils
Von der Leyen i Borrell han visitat les fosses comunes de Butxa, on hi ha els cadàvers de la matança de civils (Reuters/Valentyn Ogirenko)

A Von der Leyen i Borrell els acompanya el primer ministre d'Eslovàquia, Eduard Heger. Els tres han fet una visita a Butxa, la població on es va produir una matança de civils atribuïda a les tropes russes.

Els alts representants europeus han vist la destrucció de la ciutat i han estat en una de les fosses, on Von der Leyen ha dit: "Aquí a Butxa hem vist com la nostra humanitat es trencava."

"És que l'impensable ha passat aquí. Hem vist la cara cruel de l'exèrcit de Putin. Hem vist la imprudència i el cor fred amb què han anat ocupant la ciutat. El món sencer està de dol amb la gent de Butxa."

La presidenta de la Comissió Europea ha afegit, referint-se als ucraïnesos i davant les víctimes: "Ells defensen la frontera d'Europa, defensen la humanitat, defensen la democràcia i, per tant, estem al seu costat en aquesta important lluita."
 

Viatge en tren de matinada

Von der Leyen i Borrell han pujat aquesta matinada al tren que comunica la frontera polonesa amb la capital ucraïnesa.

 


La visita per veure sobre el terreny com està la guerra arriba just després d'aprovar-se el cinquè paquet de sancions contra Rússia. Von der Leyen i Borrell explicaran a Zelenski el nou paquet de sancions europeu contra Rússia.


Europa prohibeix les importacions de carbó rus

Per primera vegada preveuen prohibir la importació d'energia, però només de carbó i a partir de l'agost. De moment, els 27 no s'han posat d'acord a limitar la compra de petroli i gas russos.

Aquest dissabte la Unió Europea publicarà les noves mesures aprovades aquest dijous a proposta de la Comissió Europea i que inclouen l'energia, l'embargament d'armes cap a Rússia i el veto a les exportacions d'alta tecnologia al país.

A més, les mesures inclouen més sancions contra "oligarques, actors de propaganda russa, membres de l'aparell de seguretat i militar i entitats del sector industrial i tecnològic lligades a l'agressió russa contra Ucraïna", ha informat la UE, que encara està perfilant el detall de les sancions.

Mentrestant, l'ONU ha votat a favor que Rússia quedi fora del Consell de Drets Humans, un gest que Moscou ha titllat d'il·legal.


Retirada de les tropes russes del nord d'Ucraïna

La visita de la diplomàcia europea arriba després que les tropes russes hagin acabat aquesta matinada la retirada definitiva de la zona nord d'Ucraïna. L'exèrcit de Putin s'està replegant en territori de Rússia i Bielorússia per concentrar l'ofensiva als fronts de l'est i el sud.

Segons el govern ucraïnès, l'ofensiva russa al nord ha deixat almenys 650 civils morts. I, segons el Kremlin, l'ofensiva també els ha comportat un nombre significatiu de baixes de soldats.

Aquest moviment confirmaria el canvi d'estratègia de l'exèrcit rus, que podria fer una gran ofensiva militar en qualsevol moment al Donbass. A l'est del país és on es concentren ara més tropes, tant russes com ucraïneses.

ARXIVAT A:
Josep BorrellUcraïnaVolodímir ZelenskiUrsula von der LeyenComissió Europea
Anar al contingut