L'ONU suspèn Rússia del Consell de Drets Humans pels crims a Ucraïna

La iniciativa ha tirat endavant amb menys suport que les anteriors resolucions crítiques amb la invasió d'Ucraïna

Actualitzat

Els països de les Nacions Unides han decidit suspendre la participació de Rússia al Consell de Drets Humans en resposta als suposats abusos que està cometent a Ucraïna.

A iniciativa dels Estats Units i altres països occidentals, l'Assemblea General de l'ONU ha aprovat la mesura amb 93 vots a favor, 24 en contra i 58 abstencions.

Els Estats Units i els aliats han argumentat que Moscou no pot continuar participant en el Consell quan està "subvertint tots els principis bàsics" de l'ONU amb la invasió d'Ucraïna.

"Rússia no només està cometent suposades atrocitats contra la població civil, està trinxant els fonaments de la pau i seguretat internacionals", ha dit abans de la votació l'ambaixador ucraïnès davant les Nacions Unides, Serguei Kislitsa.

Menys suport que altres resolucions crítiques amb Rússia

Per suspendre Rússia de l'organisme calia una majoria de dos terços de l'Assemblea General, l'òrgan on estan representats els 193 membres de l'ONU.

El llistó s'ha superat, tot i que el text ha aconseguit menys suport que les altres resolucions crítiques amb Moscou que s'han aprovat des que va començar la invasió d'Ucraïna.

A més dels Estats Units i Ucraïna, altres estats que han donat suport a la mesura són tots els membres de la Unió Europea, a més d'Austràlia, el Canadà, Turquia, Noruega, l'Argentina, Xile, Colòmbia, el Perú o l'Uruguai.

Entre els 24 països que hi han votat en contra hi ha la Xina, Cuba, l'Iran, Nicaragua, Síria o la mateixa Rússia.

Països com el Brasil, Egipte, l'Índia, Mèxic, Nigèria, el Pakistan o l'Aràbia Saudita s'han abstingut.

Des que fa 16 anys es va crear el Consell de Drets Humans de l'ONU, és la segona vegada que s'expulsa un país, després de la de Líbia el 2011, que mesos després va ser readmesa.

La delegació russa a l'ONU, després de la votació
La delegació russa a l'ONU, després de la votació (EFE/Jason Szenes)

Un òrgan amb 47 països representats

Creat l'any 2006 per substituir la Comissió de Drets Humans, el Consell és el màxim òrgan de les Nacions Unides en aquest àmbit.

En formen part 47 països, escollits per a mandats de tres anys. La composició es decideix en eleccions celebrades cada any i ha rebut diverses crítiques per incloure estats amb historials molt dubtosos en matèria de drets humans.

Actualment s'hi asseuen, entre d'altres, la Xina, Cuba, els Estats Units, Líbia, Ucraïna o Veneçuela. Rússia, un membre habitual del Consell, estava actualment en el segon any d'un mandat de tres.

 

ARXIVAT A:
Drets humansVladímir PutinONUUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut