El president dels Estats Units, Joe Biden
La resposta de Biden podria obrir un nou escenari per al futur d'Assange (Reuters)

Biden obre la porta a arxivar la causa contra Assange després de la petició d'Austràlia

El president dels EUA afirma que estan "estudiant" posar fi a la persecució del fundador de WikiLeaks, empresonat a Londres i pendent d'extradició

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha obert la porta a arxivar la causa contra el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, després que Austràlia, el seu país d'origen, ho demanés.

Concretament, ha dit que estan "estudiant" la petició, que també es dirigia al Regne Unit, on actualment està empresonat el programador.

A mitjans de febrer, el Parlament australià va votar a favor de sol·licitar als Estats Units i el Regne Unit l'alliberament del fundador de WikiLeaks. Assange està empresonat a Londres des de l'abril del 2019, després de gairebé set anys reclòs a l'ambaixada de l'Equador, també a la capital britànica.

Amb el canvi de govern del país llatinoamericà, les noves autoritats van permetre l'entrada de la policia a les dependències diplomàtiques i va ser arrestat. Des de llavors es troba pendent d'una possible extradició als Estats Units, on està acusat d'espionatge i s'enfronta a la pena de mort.
 

Els tribunals britànics havien posposat la decisió

L'última decisió judicial va ser a finals de març, quan els tribunals britànics van ajornar la decisió sobre l'extradició fins al maig. Donaven unes setmanes de marge als Estats Units perquè garantissin que el fundador de WikiLeaks no seria condemnat a la pena capital i que es respectaria la Primera Esmena, que consagra la llibertat de premsa.

Anteriorment, ja n'havien aprovat l'extradició, un moviment paralitzat pels recursos als tribunals.

Assange està sotmès a una demanda de l'administració Trump d'acord amb una llei de 1917, obsoleta, que considera espionatge i alta traïció la simple investigació sobre qüestions de seguretat nacional. I això que, en principi, un ciutadà estranger --Assange és australià-- no pot ser acusat de traïció.

Als Estats Units, Assange podria ser condemnat a 175 anys de presó per 17 delictes d'espionatge, conspiració i frau informàtic.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsLlibertat de premsaJulian Assange
Anar al contingut