La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, durant la reunió amb el ministre Félix Bolaños al Palau de la Generalitat
Laura Vilagrà s'ha felicitat per haver aconseguit la derogació de la sedició

Vilagrà trobaria "surrealista" que Junts no votés a favor de la derogació de la sedició

La consellera de la Presidència assegura que amb la reforma del Codi Penal, Esquerra podria facilitar l'aprovació dels pressupostos de l'Estat

Esquerra treu pit per la derogació del delicte de sedició i el reivindica com un dels primers fruits de la seva estratègia negociadora amb l'Estat. En una entrevista al diari Ara, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha estat la interlocutora principal del govern a la taula de diàleg, diu que, ara sí, el seu partit podria facilitar l'aprovació dels pressupostos de Sánchez.

En tot cas, Vilagrà assegura que és una negociació encara oberta i que el vot d'ERC dependrà de factors com la protecció social i la reactivació econòmica: "Si aconseguim resultats tangibles també en aquest camp, òbviament que facilitarem els pressupostos de l'Estat."

Ara bé, admet que sense derogar la sedició era molt difícil qualsevol altra negociació.

La consellera ha reconegut que la reforma del Codi Penal prevista a la proposició de llei del PSOE i Podem "no és la que ERC tiraria endavant", però s'ha felicitat per haver aconseguit que s'elimini la sedició. "Fa una setmana o dues, o un mes, ningú hauria dit que ERC aconseguiria derogar aquest delicte", ha afirmat.
 

Seria "surrealista" que Junts s'hi oposés

I confia que Junts l'aprovi, quan arribi el moment de votar-la al Congrés. Segons Vilagrà, seria "bastant surrealista" que els seus exsocis s'oposessin a derogar la sedició.

En aquest sentit, ha rebutjat les acusacions que la reforma agreuja la persecució a les manifestacions públiques i ha defensat que és al contrari: "En tots els casos millora la llibertat de protesta i manifestació."

Un argument que li ha rebatut a Twitter el secretari general de Junts, que considera que l'Estat continuarà reprimint el moviment independentista de base amb el delicte de desordres públics agreujats. Jordi Turull ha fet aquest tuit, en què afirma que l'"a por ellos" està a punt d'entrar oficialment al Codi Penal:

 

Pedro Sánchez en un acte a principis de novembre, a Vitòria
Sánchez creu que el 155 s'hauria d'haver aplicat abans (Europa Press/Iñaki Berasaluce)

Sánchez: "Puigdemont haurà de retre comptes"

De la reforma del Codi Penal també en parla aquest diumenge Pedro Sánchez, en una entrevista a La Vanguardia. El president del govern espanyol creu que la derogació del delicte de sedició aplana el camí de la convivència i permet inversions a Catalunya com que les han anunciat la multinacional Cisco o Seat, que segons ell, no haurien estat possibles el 2017.

Sánchez també destaca que, si es produeixen situacions com la viscuda a Catalunya el 2017, són aplicables també altres instruments, com l'article 155 de la Constitució. I, de fet, creu que la "principal lliçó" del 2017 és que s'havia d'haver activat abans l'article 155 "i haver intervingut una situació que clarament havia descarrilat amb les lleis de desconnexió aprovades en el Parlament".

El president del govern espanyol nega que la reforma sigui una concessió a ERC perquè doni suport als seus pressupostos, i també que sigui per facilitar el retorn a Catalunya de Carles Puigdemont: "Quan hagi de comparèixer davant la justícia --que hi compareixerà, n'estic segur--, haurà de retre comptes dels delictes comesos el 2017."

ARXIVAT A:
Procés catalàERCPSOEJordi TurullPedro SánchezPressupostos Generals de l'EstatGeneralitat de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut