Veuen la llum imatges inèdites de l'arribada de les despulles de Pau Casals a Catalunya

Van ser enregistrades el 1979 per Jaume Domingo Mulet, un vendrellenc aficionat al cinema que les va amagar conscient de la importància històrica del fet

Unes imatges inèdites i històriques veuen la llum després de 45 anys d'estar amagades. Són les de l'arribada de les restes mortals de Pau Casals a l'aeroport de Barcelona el 9 de novembre del 1979, i la sepultura, l'endemà, al cementiri del Vendrell. La pel·lícula, de mitja hora, s'exhibeix per primer cop davant del públic aquest dimecres al vespre, al Tívoli del Vendrell.

L'autor és el vendrellenc Jaume Domingo Mulet, que no només va enregistrar el document sinó que aquell dia, a més, va organitzar una sortida en autocar per rebre les despulles del mestre. Les despulles de Pau Casals van tornar a casa, després d'anys d'exili, i un cop mort el dictador, com va voler el músic.

Jaume Domingo Mulet, conscient del fet històric, va organitzar una sortida per rebre Casals i ho va filmar tot (3Cat)

Aleshores, en Jaume era tan conscient del moment històric que representava aquell fet, no només per al Vendrell sinó per al país, que ho va enregistrar tot, moments de gran valor testimonial i discursos de les personalitats de l'època.

"I tan històric com va ser. Això és una cosa que queda dins de les persones i els que miraran la pel·lícula avui veuran com valia la pena llogar l'autocar i anar-hi."

Aquesta és de les poques filmacions que es coneixen d'aquest fet històric i en Jaume va amagar la pel·lícula, perquè temia que sectors no favorables a Casals la fessin desaparèixer.

Fa uns anys, aquest aficionat al cinema va cedir el seu fons, amb milers de pel·lícules, fotografies i negatius, a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Aquest és un dels documents més importants de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, on Domingo va donar el seu fons (3Cat)
ARXIVAT A:
Memòria històrica Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut