Va induir la policia l'assassinat de Malcolm X? Exculparan 2 condemnats 56 anys després
Malcolm Little, conegut com a Malcolm X, i que va adoptar el nom d'el-Hajj Malik el-Shabazz

Va induir la policia l'assassinat de Malcolm X? Exculpen 2 condemnats 56 anys després

Un documental de Netflix va motivar la revisió del cas i, ara, el fiscal de Manhattan ho ha portat als tribunals amb proves que incriminen l'FBI i la policia de Nova York

Josep Maria Camps ColletActualitzat

56 anys després de l'assassinat del líder negre dels Estats Units Malcolm X s'ha revisat el judici que va condemnar tres persones com a autores del crim.

Dos dels condemnats el 1966, Muhammad Abdul Aziz i Khalil Islam, han estat declarats innocents. El fiscal del districte de Manhattan, Cyrus Vance Jr., ha demanat disculpes aquest dijous pel que ha qualificat de "violacions de la llei i de la confiança pública".

Aziz, que ara té 81 anys, ha dit al tribunal que el van condemnar en "un procés que era corrupte des de la medul·la, un fet massa familiar per a les persones negres al 2021" i que espera que el sistema assumeixi "la responsabilitat del dany incommensurable que m'ha causat".

Kalil Islam no sabrà mai que han pogut netejar el seu nom, ja que va morir el 2009. Dos fills seus que eren a la sala, Ameen i Shahid, consideren l'exoneració "agredolça", perquè no pot retornar a la seva família tot el que han perdut. Un d'ells tenia un any i mig i l'altre era a la panxa de la seva mare quan el pare va ser detingut. "Honestament, no em pensava que viuria aquest dia", ha dit Ameen.

El fiscal Vance ha fet la investigació conjuntament amb l'organització Innocence Project (Projecte Innocència), que treballa per detectar condemnes errònies.


Assassinat el 1965

Malcolm X va ser assassinat per tres homes a trets el 21 de febrer del 1965 a Manhattan quan estava a punt de fer un discurs per explicar el seu distanciament de la Nació de l'Islam.

S'havia donat a conèixer com el principal orador públic d'aquesta organització de religió musulmana que defensava la superioritat dels negres sobre els blancs.

Precisament, els tres condemnats n'eren membres, i l'assassinat hauria estat una revenja perquè Malcolm X n'havia marxat el 1964 i s'havia desmarcat del seu discurs radical.

Sala de ball Audubon de Nova York, on Malcolm X va ser assassinat el 1965 (Foto: Stanley Wolfson)

FBI i policia, implicats

Però diversos indicis van fer dubtar des del principi d'aquesta versió oficial, i ara s'ha desvelat que hi haurien estat implicats l'FBI i també la policia de Nova York.

La investigació de Vance va començar després que Netflix va penjar el febrer del 2020 la sèrie documental "Qui va matar Malcom X?", amb noves proves sobre el cas.

Ha ajudat la confessió, escrita el 2011 abans de morir i que s'ha fet pública aquest any, de Raymond Wood, un policia negre de Nova York que hauria col·laborat, sense saber-ho, en la preparació de l'assassinat.


Policia infiltrat

A la confessió, en forma de carta, Wood explica que la seva missió era infiltrar-se en el moviment pels drets civils dels negres per encoratjar els seus membres a cometre delictes.

També que l'FBI hi estava implicat, i que ell es va encarregar de la detenció de dos membres de l'entorn de Malcolm X dos dies abans de l'assassinat per afeblir el seu equip de seguretat.

Segons la carta de Wood, com a excusa per detenir-los se'ls va acusar falsament d'estar preparant un atemptat contra l'Estàtua de la Llibertat.

Les proves que aporta la nova investigació apunten que l'assassinat l'hauria perpetrat un altre membre de la Nació de l'Islam, William Bradley, que llavors no va ser acusat.

El físic de Bradley coincidia amb la descripció d'un dels testimonis de la defensa de llavors, Ernest Greene, però aquest testimoni es va fer servir per incriminar Islam, molt diferent físicament.

Malcolm X amb Martin Luther King, el març del 1964 (Foto: Marion S. Trikosko)

El tercer condemnat va exonerar-los

Altres proves noves reforçarien la coartada d'Islam, que no era al lloc de l'assassinat, una sala de ball de Harlem, sinó a casa amb un amic.

Islam i Aziz els van detenir dies després de l'assassinat, mentre que el tercer, Mujahid Abdul Halim, el van detenir allà mateix, i va confessar el crim.

Halim, que ara s'anomena Thomas Hagan, sempre va defensar que els altres dos acusats no hi havien participat, però el seu testimoni no va ser tingut en compte.

Error judicial?

Segons Deborah Francois, advocada que ha treballat en la reobertura del cas, tot plegat no va ser un error judicial, sinó "el producte d'una mala conducta oficial extrema i greu".

Condemnats a cadena perpètua, Muhammad Abdul Aziz i Khalil Islam van passar dècades a la presó: el primer va sortir-ne el 1985 i el segon el 1987, i va morir el 2009, amb 74 anys.

Malgrat estar en llibertat condicional, tots dos van arrossegar a fora de la presó l'estigma d'haver mort Malcolm X i el supervivent, Aziz, ja havia perdut les esperances que el cas es revisés.

 

 

ARXIVAT A:
RacismeEstats Units
Anar al contingut