Madrid

Uns 3.000 espanyols tenien 1.800 milions opacs a Suïssa, segons revela la "llista Falciani"

Diversos mitjans internacionals publiquen les dades del "cas Swiss-Leaks", on hi apareixen, entre més de 100.000 noms, els del pilot Fernando Alonso, el rei Mohamed VI o l'actor John Malkovich

Actualitzat

Les investigacions periodístiques sobre l'escàndol Swiss-Leaks han revelat un immens sistema d'evasió d'impostos, a través de paradisos fiscals, auspiciat per la filial suïssa del banc britànic HSBC. En les últimes hores diversos mitjans internacionals, com "Le Monde" o "The Guardian", n'han començat a publicar detalls i també noms destacats, d'una llarga llista de més de 100.000 clients, que haurien amagat al fisc gairebé 90.000 milions d'euros entre els anys 2005 i 2007. A l'origen de l'escàndol, recordem-ho, hi ha Hervé Falciani, un extreballador de la filial suïssa d'HSBC.

Qui és Falciani?

Hervé Falciani, un informàtic francoitalià, va copiar en un disquet una llista de clients de l'entitat HSBC que s'haurien beneficiat d'aquest sistema d'evasió d'impostos engegat pel banc el 2005 per evadir una nova taxa de la UE. Amb aquelles dades, Falciani va enviar un correu electrònic a les autoritats de diversos països amb l'assumpte "Evasió fiscal: disponible llista de clients". Va signar amb el sobrenom àrab de Ruben Al-Chadick. El 2009 va lliurar el disquet a la Hisenda francesa, que, posteriorment, en va passar dades a hisendes d'altres països, com ara l'espanyola. Es tractava d'una filtració de 36.000 arxius.

Les dades, que fins no fa gaire només eren en mans de la justícia, han acabat arribant a alguns mitjans de comunicació, que, coordinats pel Consorci de Periodistes d'Investigació, han estirat el fil del cabdell i, a partir d'ara, n'anirem sabem els detalls.

Els noms de la "llista Falciani"

En l'anomenada "llista Falciani" de suposats evasors, hi ha noms ben coneguts: de banquers, empresaris,polítics, futbolistes, cantants, actors,... També de traficants d'armes o de drogues. En el cas espanyol hi uns 3.000 noms, amb un frau de 1.800 milions.

Entre aquests noms, el que ocupa el primer lloc és Emilio Botín, president del Santander, mort l'any passat. Botín hi tenia 82 milions de dòlars, almenys entre el 2006 i 2007. Quan es va filtrar el cas, la Hisenda espanyola li va reclamar més de 200 milions d'euros.

Però segons les revelacions, Botín havia format un entramat de testaferros i empreses pantalla domiciliades a Panamà i a diversos paraïsos fiscals, que haurien ascendit a molt més.

El pilot de Fòrmula 1 Fernando Alonso, que havia tingut residència a Suïssa, consta que hi tenia 42 milions de dòlars. Mai no ha estat investigat per Hisenda. El 2011 va repatriar la seva fortuna a Espanya. Ara resideix a Dubai. El pilot ha anunciat que interposarà una demanda per infracció al seu dret a l'honor.

Pel que fa a Catalunya, alguns dels noms revelats el de l'exdiputat del PSC Dídac Fàbregas, els de l'empresari Gustavo Buesa i l'advocat Joan Dexeus. L'exvicepresident del Barça Alfons Godall també surt a la llista, tot i que aquest mateix dilluns ha assenyalat que ja va regularitzar la seva situació.

 

Més personatges: el futbolista Diego Forlán i el motociclista Valentino Rossi. També ja s'ha filtrat el nom de personalitats com els reis del Marroc i Abdullah II de Jordània. D'actors com John Malkovich, model Elle McPherson, els cantants David Bowie i Tina Turner o el tenista Marat Safin.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut