Aragonès i Torra conversen durant la segona jornada del debat de política general
Aragonès i Torra conversen durant la segona jornada del debat de política general

Unitat independentista en suport a Torra al Parlament malgrat el no a les eleccions

La vista al Suprem sobre la inhabilitació del president Quim Torra ja marca la segona jornada del debat de política general al Parlament

Redacció/ACNActualitzat

Suport al president Torra i propostes de convocar eleccions tombades pels grups independentistes. El Parlament de Catalunya ha escenificat en el segon dia del debat de política general una unitat que fa temps que no es veia. La vista al Suprem sobre la inhabilitació del president ha marcat la jornada, malgrat que la convicció del president de no convocar eleccions i fer evident, així, la interferència judicial no convenç ningú fora del seu partit.

Acompanyat pels consellers Budó i Sàmper, el president Torra s'ha dirigit a la sala de grups del Parlament, on Junts per Catalunya l'ha rebut amb un fort aplaudiment. Els diputats del seu grup li han mostrat d'aquesta manera un suport total l'endemà de la vista al Tribunal Suprem, que d'aquí pocs dies podria ratificar la seva inhabilitació.

El president Torra ovacionat pels seus companys de JxCat al Parlament
El president Torra ovacionat pels seus companys de JxCat al Parlament (EFE/ Quique García)

Després, el president s'ha dirigit a l'hemicicle, on s'ha reprès el debat de política general amb les propostes de resolució, moltes exigint-li, precisament, que convoqui eleccions. Malgrat les discrepàncies sobre la gestió de la possible inhabilitació, els grups independentistes han tancat files i han tombat les propostes que reclamaven eleccions del PSC, el PP i els comuns. Ciutadans li demana que plegui, però vol un ple perquè s'investeixi un altre candidat i no anar a eleccions.

Esquerra insisteix a pactar amb el president el calendari electoral i per això ha votat en contra de les propostes. Des de Junts per Catalunya posen en valor aquest fet i que els seus socis, malgrat tot, hagin votat amb ells en contra. Esquerra insisteix que vol pactar la resposta a la inhabilització i no desgastar el govern.

Resolució de suport al president

El ple del Parlament també ha aprovat una resolució de JxCat, ERC i la CUP en què s'adverteix que només la majoria de la cambra catalana "té legitimitat per atorgar o retirar la confiança al president i al Govern de la Generalitat", avançant-se a la possible inhabilitació de Quim Torra.

Aquesta proposta de resolució, que és l'única que les tres forces independentistes han presentat conjuntament en el debat de política general que celebra la cambra, ha comptat amb els vots a favor de les tres formacions que l'han presentat i el vot en contra de la resta.

El text aprovat també rebutja l'"enjudiciament i la possible condemna" a un any i mig d'inhabilitació a Torra per "uns fets que no són constitutius de cap delicte, que estan emparats per la llibertat d'expressió i la inviolabilitat parlamentària".

En la seva resolució, JxCat, ERC i la CUP han denunciat així mateix la "desproporció i la indignitat del judici" a Torra, i condemnen els "intents desestabilitzadors de l'Estat" contra les "institucions, l'economia i el benestar de la ciutadania de Catalunya " en plena pandèmia de la Covid-19.

Segons els tres grups signants, "la repressió exercida per part de l'Estat espanyol és la principal font d'inestabilitat política a Catalunya" i "no s'aturarà amb una possible inhabilitació" de Torra.

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de CatalunyaJxCatERCCUP
Anar al contingut