Paperetes del referèndum (Reuters)
Paperetes del referèndum (Reuters)
Barcelona

Una vintena de col·legis professionals defensen l'1-0 i condemnen la "repressió"

Els rectors de les universitats públiques catalanes també rebutgen "els episodis coercitius de la llibertat d'expressió que s'estan vivint a Catalunya"

RedaccióActualitzat

Els Col·legis i Associacions Professionals de Catalunya reiteren en un comunicat el seu suport al dret a decidir dels ciutadans de Catalunya i el seu reconeixement al Parlament com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. Al mateix temps rebutgen "la deriva autoritària i repressiva de l'Estat".

L'escrit el firmen una vintena de col·legis, que lamenten que el referèndum de l'1 d'octubre no s'hagi pogut convocar de manera acordada i demanen que es faciliti un debat democràtic sense amenaces entre totes les opcions legítimes.

Acaben l'escrit reclamant que els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret de vot i d'expressió, sense limitació i en llibertat.

Firmen el comunicat els col·legis de metges, arquitectes, enginyers industrials, odontòlegs, infermeria, fisioteràpia, psicologia, treball social, òptics, dissenyadors d'interiors, dissenyadors gràfics, pedagogs, enginyers agrícoles, aparelladors i enginyers de telecomunicació.

 

 

Pas endavant dels rectors de les universitats públiques

Els rectors de les universitats públiques catalanes s'han manifestat en una línia semblant. En una declaració conjunta, han condemnat "els episodis coercitius de la llibertat d'expressió que s'estan vivint a Catalunya aquests últims dies".

La declaració assenyala: "Reivindiquem el diàleg com l'única via possible per l'entesa en democràcia des del convenciment que la llibertat d'expressió i el respecte a l'altre i a les lleis són pilars essencials i irrenunciables de la democràcia".

Els signants són els rectors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix; de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet; de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals; de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias; de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández; de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré; de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Joan Anton Planell.

Mentrestant, tant el comitè d'empresa de TV3 com de Catalunya Ràdio han condemnat la intervenció policial. Rebutgen "les accions policials i judicials promogudes pel govern espanyol contra les institucions catalanes incloent alcaldes i alts càrrecs del Govern, contra empreses i treballadors de diversos sectors, així com les ingerències en mitjans de comunicació, en relació amb preparatius del referèndum de l'1 d'Octubre". I afegeixen que, "des de la diversitat i pluralitat d'opinions", volen "deixar clara la convicció que la solució al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol no és l'ús de la força i de la repressió". I conclouen que "defensar poder votar no pot ser motiu d'actuacions policials com les d'aquests dies"

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut