Shell haurà de reduir les emissions de CO2 per ordre judicial (Reuters/Toby Melville)
Shell haurà de reduir les emissions de CO2 per ordre judicial (Reuters/Toby Melville)
La Haia

Una sentència històrica obliga Shell a reduir un 45% les emissions abans del 2030

La decisió d'un tribunal dels Països Baixos contra la petrolera obre la porta a futures demandes d'ONGs ecologistes contra companyies que contaminen

Shell haurà de reduir encara més les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle. Un tribunal dels Països Baixos ordena que, abans de l'any 2030, la petrolera redueixi un 45% les emissions de CO2 als Països Baixos en relació amb els nivells del 2019.

Un tribunal del districte de la Haia dona la raó a set organitzacions ecologistes i estableix que Shell "pot" adherir-se, i "ha de fer-ho", a l'Acord de París contra la crisi climàtica i rebaixar de manera més accelerada les emissions de gasos.

La sentència remarca l'impacte que té Shell en la crisi climàtica pel seu alt nivell d'emissions de gasos amb efecte hivernacle. Segons el tribunal, la companyia Royal Dutch Shell té una responsabilitat directa en la lluita contra l'emergència climàtica, també a través de la política empresarial. És per això que obliga la petrolera a buscar relacions amb els consumidors que redueixin les emissions de CO2.

 

Protesta ecologista contra Shell, la setmana passada en una gasolinera de La Haia
Protesta ecologista contra Shell la setmana passada en una gasolinera de la Haia (EFE/Bart Maat)

 

Les ONGs consideren "històrica" la sentència

La sentència dona la raó a l'ONG Milieudefensie (en català, Amics de la Terra), que el mes de desembre va demanar a la justícia que exigís a la petrolera Royal Dutch Shell la reducció d'emissions de CO2 en un 45% l'any 2030 en comparació amb el 2019.

En la denúncia, l'ONG apuntava que Shell "emet substancialment més que totes les empreses i ciutadans neerlandesos junts". Sis organitzacions més, entre les quals hi ha Greenpeace, i al voltant de 17.000 ciutadans es van sumar a la denúncia.

L'ONG considera "únic" aquest cas perquè és el "primer judici legal que ordena a una corporació transnacional contaminant reduir les emissions d'acord amb els objectius climàtics globals". El director de Milieudefensie, Donald Pols, ha assegurat que és "una gran notícia, una victòria enorme per al planeta i els nostres infants, i un gran pas cap a un futur habitable". Segons Pols, la sentència estableix sense dubtes que "Shell està provocant un canvi climàtic perillós i ara ha de frenar-ho ràpidament".

La sentència aplana el camí per a altres demandes contra companyies energètiques. De fet, l'advocat de l'organització, Roger Cox, ho ha qualificat de "punt d'inflexió en la història" perquè pot servir de precedent judicial per a futures demandes d'ONGs que decideixin portar als tribunals empreses amb altes emissions de CO2, tant als Països Baixos com a l'estranger.

 

El director de l'ONG Milieudefensie, Donald Pols, celebra la sentència contra Shell
El director de l'ONG Milieudefensie, Donald Pols, celebra la sentència contra Shell (Reuters/Piroschka van de Wouw)

 

Segons Shell, la lluita climàtica ha de dependre dels governs

La petrolera, que admet la situació d'emergència climàtica, s'ha defensat dient que inverteix en projectes verds i creu que no són els tribunals, sinó els governs, a través d'acords internacionals, els que han de contrarestar l'escalfament global.

Shell ha explicat que havia dissenyat un pla per combatre l'emergència climàtica, però la justícia el considera insuficient i ple de condicions. En aquest document, la petrolera es fixava l'objectiu de reduir un 20% les emissions de CO2 l'any 2030 i un 45% el 2035, i d'aconseguir les zero emissions el 2050.

L'any passat, en una sentència revolucionària, el Tribunal Suprem dels Països Baixos, també donant la raó a una ONG, va condemnar l'Estat a reduir les emissions un 25% respecte al 1990 a finals de l'any 2020.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaCrisi climàtica
Anar al contingut