Nova York

Més de 170 països firmen a l'ONU l'"Acord de París sobre el clima"

L'acord no entrarà en vigor fins que l'hagin ratificat almenys 55 països responsables d'almenys el 55% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle

RedaccióActualitzat

Acte històric a l'ONU aquest divendres. A la seu de Nova York, s'ha fet la cerimònia de firma de l'"Acord de París sobre el clima". Més de 170 països han firmat aquest pacte contra el canvi climàtic amb la presència de desenes de líders internacionals.

L'acte és el primer pas cap a la posada en marxa d'aquest acord, que es va aconseguir al desembre a París.

"És un moment històric. Mai fins ara un nombre tan gran de països havia firmat un acord internacional en un sol dia", ha dit el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que ha recordat que l'"Acord de París" marcarà "de manera profunda gairebé tots els aspectes" de la vida "de les generacions futures".

"Estem en una carrera contra rellotge", ha insistit Ban Ki-moon. Per això ha urgit tots els països a ratificar l'acord al més aviat possible perquè pugui entrar en vigor.

Entre els molts representants dels països que han posat la firma a l'acord, una de les imatges que més ha cridat l'atenció és la del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que ho ha fet acompanyat de la seva néta.

 

 

És el primer pas. Simbòlic, però important. I esperançador pel fet que avui, entre els països firmants, hi havia els Estats Units i la Xina, els principals contaminants. És més, el gegant asiàtic ha confirmat que ratificarà l'acord abans del setembre. I els Estats Units volen fer-ho també abans que acabi l'any per evitar-se ensurts davant de possibles canvis a la Casa Blanca.  

L'acord, però, no entrarà en vigor fins que l'hagin ratificat almenys 55 països responsables d'almenys el 55% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Entre altres coses, l'"Acord de París" va fixar el compromís mundial per mantenir l'augment de la temperatura mitjana mundial molt per sota dels 2 graus respecte als nivells preindustrials i continuar els esforços per limitar-lo a 1,5.

També va definir la necessitat de promoure el desenvolupament econòmic amb emissions baixes de gasos d'efecte hivernacle, d'una manera que no comprometi la producció d'aliments i d'orientar el fluxos financers en aquest sentit.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut