Creus de color rosa en memòria de les dones assassinades a Mèxic (Reuters)

Una de cada tres dones és víctima de la violència masclista

A Catalunya, vuit dones han estat assassinades per violència masclista el 2017, i es calcula que una de cada tres dones al món pateixen aquest tipus de violència

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte 25 de novembre es commemora a tot el món el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència de Gènere. Marcat al calendari des de l'any 1981 i amb el vistiplau de l'ONU des del 1999, es va triar aquesta data en memòria de les germanes Mirabal.

El 25 de novembre del 1960, les germanes Minerva, María Teresa i Patria Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, eren brutalment assassinades per un esquadró de la mort per ordres del dictador Rafael Trujillo. La data del seu assassinat és, des del 1999, el dia en què a tot el món es commemora la lluita contra la violència sobre les dones.

L'ONU considera violència masclista:

"Tot acte violent basat en el gènere que té com a resultat possible o real un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces, la coerció o la prohibició arbitrària de la llibertat, ja sigui a la vida pública o la privada."

Una de cada tres dones n'és víctima

Les xifres són esfereïdores: segons l'Organització Mundial de la Salut, una de cada tres dones experimenten al llarg de la seva vida algun episodi d'abús físic o sexual. Altres estudis internacionals xifren en un 70% les dones que pateixen o han patit violència dins l'àmbit familiar. A Catalunya, una de cada tres dones que van anar als serveis d'informació de l'Institut Català de les Dones van ser ateses per violència masclista.

L'ONU i altres organismes internacionals demanen als estats que s'intensifiquin els esforços per prevenir i erradicar la violació i l'assetjament sexual contra les dones. Asseguren que la violència física i sexual contra el sexe femení ja és "una pandèmia mundial".


A Espanya, 917 dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles els últims 14 anys.

A Catalunya, des de començament d'any, la violència masclista ha matat 8 dones, 46 al conjunt de l'estat. Ahir mateix, un home va matar la seva exparella a Vinaròs, i s'investiga si és un nou cas de violència de gènere.

Les denúncies als Mossos per agressions han augmentat més d'un 3% des del gener. En els centres on s'atenen les víctimes de la violència masclista es detecta que una bona part de les agressions es fan en entorns d'oci i afecten persones molt joves.

Els experts alerten que la violència contra les dones només es podrà erradicar si la societat canvia alguns estereotips profundament arrelats i s'educa en la igualtat de gèneres dins la família. Un dels aspectes que més els preocupa és com els comportaments violents contra les dones es normalitzen en tots els àmbits de la nostra societat.

Noves formes de violència masclista

Un 29% d'adolescents i dones joves afirma haver patit episodis de control abusiu per part de les seves parelles. Espiar el mòbil o l'ordinador, exigir que s'activi la funció de geolocalització per saber en tot moment on es troba o controlar i censurar publicacions i fotografies a la xarxa, són noves formes de violència contra la dona.

A Espanya, una de cada cinc dones ha patit abusos o assetjament a internet, segons recull un estudi d'Amnistia Internacional. En molts casos, la violència contra la dona a la xarxa arriba a les amenaces físiques i sexuals i al xantatge per distribuir fotografies o altres materials si la dona no cedeix a les exigències del seu maltractador.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut