Unes 70 figures representen la diversitat de la Barcelona actual

Una caganera en un lavabo i personatges contemporanis al pessebre de la plaça Sant Jaume

Lluny de presentar una factura clàssica, com s'esperava, el primer pessebre de Collboni com a alcalde actualitza escenes tradicionals

RedaccióActualitzat

S'havia anunciat com una proposta inspirada en la tradició napolitana i, potser per això, les primeres imatges que mostren com serà el pessebre d'enguany a la plaça Sant Jaume han sorprès per la seva manca de convencionalitat.

Lluny de presentar una factura clàssica, com s'esperava, el primer pessebre de Collboni com a alcalde actualitza escenes tradicionals amb personatges contemporanis.

No seran de tall hiperrealista, ni de ceràmica, com marca el cànon napolità, sinó fotografies estampades sobre resina i retallades en grans lones.

Unes 70 figures que volen representar la diversitat de la Barcelona actual perquè tothom s'hi senti representat.

Farciran una mena de diorama, que dona un aspecte de tres dimensions, sobre un gran plafó semicircular de 15 metres d'amplada i més de 7 metres d'alçada.

Aquest dilluns s'ha començat a muntar l'estructura, de ferro i fusta, i el resultat final s'inaugurarà divendres

El pessebre tindrà un aspecte de tres dimensions (Ajuntament de Barcelona)

Tradició actualitzada

Entre les escenes no hi falten el naixement, els pastors i els Tres Reis.

El naixement és, però, una parella jove amb un nadó, els pastors podrien ser qualsevol ciutadà dels que surten representats i els Tres Reis són els únics que s'assemblen als personatges d'orient.

No hi ha caganer sinó caganera, una dona en un lavabo.

En la silueta urbana d'occident a orient s'hi veu la torre del telefèric del Port, Montjuïc, el Tibidabo, la Pedrera i fins i tot, les tres xemeneies de Sant Adrià.

El projecte comprèn també, en la seva cara posterior, un recorregut per la tradició del pessebre, amb 800 anys d'història a Catalunya.

Unes 70 figures representen la diversitat de la Barcelona actual (Ajuntament de Barcelona)

Materials reciclats, Creative Commons i 100.000 euros de cost

El govern de Collboni ho ha encarregat a l'escenògraf Ignasi Cristià, que vol reflectir la tradició a través de la vida quotidiana de la ciutat:

"En el pessebre napolità conviuen altres escenes que no tenen res a veure amb els tres escenes troncals. Qui és el protagonista? Al final és la ciutadania."

L'artista, a més, considera que la polèmica que pugui suscitar "és bona perquè crea debat".

El pessebre, que ha costat 100.000 euros, està fet amb material reciclable.

Com a curiositat, els personatges que hi apareixen són fotografies extretes d'un banc d'imatges amb llicència Creative Commons per a usos artístics.

 

ARXIVAT A:
ReligióNadalAjuntament de Barcelona
Anar al contingut