L'escassetat d'aigua i la sequera, un dels símptomes d'aquesta crisi mundial
L'escassetat d'aigua i la sequera, un dels símptomes d'aquesta crisi mundial (Reuters/Alaa Al-Marjani)

Una agenda amb 700 compromisos, punt de partida per frenar la crisi mundial de l'aigua

La seu de les Nacions Unides ha acollit aquesta setmana la primera conferència sobre aigua que es fa des de l'any 1977, la segona de la història

RedaccióActualitzat

Nova York ha estat aquests dies l'escenari de la conferència de l'ONU sobre l'aigua, la primera que es fa en 45 anys. En les seves conclusions han alertat que estem a punt d'entrar en una crisi mundial de l'aigua.

I és que l'accés a l'aigua és un problema global. Més de 2.000 milions de persones no tenen aigua potable i més de 4.000 milions no poden accedir a sanejament bàsic. Perquè el 2030 hi hagi un accés equitatiu a l'aigua potable, un dels principals Objectius del Desenvolupament Sostenible, caldria triplicar les inversions actuals en infraestructures i tractaments més eficients i potents.

Per fer front a la crisi mundial de l'aigua, com l'anomenen les Nacions Unides, han proposat una "Agenda d'Acció per l'Aigua" amb gairebé 700 compromisos globals per protegir el bé més preuat de la humanitat. 

Els han acordat a la Conferència de l'Aigua, que no es feia des del 1977. Són compromisos voluntaris no vinculants, però han de marcar el futur de l'acció per preservar l'aigua.

Ara tenim més dades que fa mig segle, amb la primera conferència. L'Informe científic de l'IPCC és clar: gairebé la meitat de la població del planeta viu en regions altament vulnerables a l'emergència climàtica.

L'escalfament del planeta provoca un efecte doble: escassetat d'aigua i alhora fenòmens de pluges torrencials. I a això se li suma l'augment d'elements contaminants a l'aigua.

En la darrera dècada, han mort 15 vegades més persones a causa de les inundacions, sequeres i tempestes en les regions més vulnerables. I els autors asseguren que els impactes climàtics se succeeixen més de pressa del que pensaven.

Una cimera històrica

Des de dimecres la seu de les Nacions Unides ha acollit la segona Conferència de l'Aigua de la història que es dedica a la crisi mundial de l'aigua.

Durant tres dies més de 6.000 delegats de tot el món s'han reunit per discutir i reflexionar sobre el punt 6 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: Aigua Neta i Sanejament.

Representants de diferents països han relatat com el canvi climàtic i l'escalfament global està afectant el seu sistema hídric. Per excés o per defecte, inundacions i sequeres han provocat la mort de desenes de milers de persones a tot el món i han danyat ecosistemes sencers.

El riu de Las Vacas és un dels més contaminats del món
La contaminació de l'aigua és un dels principals problemes (Reuters/Josue Decavele)


Els cinc temes centrals que s'han discutit

1. Aigua per a la salut: accés a aigua potable, sanejament i higiene

2. Aigua per al desenvolupament sostenible: Valoració de l'Aigua, Nexe Aigua-Energia-Aliments i Desenvolupament Sostenible econòmic i urbà

3. Aigua per al clima, la resiliència i el medi ambient: Mar, biodiversitat, clima, resiliència i Reducció del Risc de Desastres

4. Aigua per a la Cooperació: Cooperació Transfronterera i Internacional de l'Aigua, Cooperació Intersectorial i aigua en l'Agenda 2030

5. Dècada d'Acció de l'Aigua: accelerar la implementació dels objectius de la dècada, inclòs mitjançant el Pla d'acció del secretari general de l'ONU

L'aigua és "la sang de la humanitat"

La sang de la humanitat. Així va qualificar l'aigua António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, en el discurs d'obertura de la conferència:

"L'aigua és la sang de la humanitat i un dret humà, però el món l'està drenant a través d'un consum excessiu de vampirs i un ús insostenible i l'evapora mitjançant l'escalfament global."

Guterres va demanar als països compromisos per gestionar conjuntament l'aigua per abordar "l'emergència del s.XXI"


Durant aquests tres dies diversos països han anunciat compromisos i inversions en aigua i sanejament.

L'ambaixadora dels Estats Units Linda Thomas-Greenfield va anunciar un nou compromís de l'administració Biden de 49.000 milions de dòlars que es destinaran a "inversions en aigua i sanejament equitatius i resistents al clima a casa i arreu del món".

 

També l'Índia ha fet un pas endavant i ha anunciat inversió.

L'aigua, un repte per a la COP28

L'Agenda d'Acció per l'Aigua, el document aprovat a Nova York, és una declaració de compromisos voluntaris no vinculants. Diferents països i ONG han pressionat els Emirats Àrabs per incloure l'aigua a l'agenda de la COP28, cimera mundial contra el canvi climàtic, que se celebrarà a Dubai a finals d'aquest any, i debatre aquests compromisos de manera formal.

Els Defensors de l'Aigua han estat seguint atentament aquesta conferència. Entitats ecologistes i ONG que treballen per protegir el dret a l'aigua potable com un dret humà han vetllat perquè els estats marxin compromesos a seguir treballant per aconseguir compromisos vinculants.

La cimera de l'aigua s'ha fet a Nova York
La cimera de l'aigua s'ha fet a Nova York (Reuters/Caitlin Ochs)

Maria del Mar Rivero, responsable aigua i sanejament de ONGAWA, ha explicat a TV3 que ja no hi ha temps per seguir contaminant:

"Algú deia aquest matí: 'Qui contamina paga.' No, no podem contaminar, no ens ho podem permetre. Jo crec que les Nacions Unides han de fer un paper molt més actiu i ens han de donar un marc de treball obligatori per protegir l'aigua."

Rivero espera que el document d'aquest divendres sigui un inici i que els converteixi en una resolució amb caràcter vinculant.

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
Anar al contingut