Un Airbus A350-900 de l'aerolínia russa Aeroflot s'enlaira de l'aeroport moscovita de Xeremétievo (Reuters)

Un "teló aeri" de més de 3.000 km impedeix a Rússia sobrevolar Europa

La Unió Europea es prepara per tancar l'espai aeri a vols russos després que una quinzena de països europeus ja han prohibit a Rússia sobrevolar el seu territori

Juli Rodés AlmerActualitzat

La prohibició total, per a Rússia, de volar sobre l'espai aeri de la Unió Europea sembla imminent. 

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha anunciat aquesta tarda que traslladarà la proposta als líders europeus.

La decisió, que fonts comunitàries havien avançat que estava sobre la taula, arribarà després que diversos països europeus ja han tancat el seu espai aeri als vols russos o han anunciat que s'estan preparant per fer-ho.

Ara per ara, els avions russos ja no poden volar sobre territori de quatre països fronterers: Polònia, Romania i les repúbliques bàltiques d'Estònia i Letònia.

Tampoc sobre Bulgària, Eslovènia, la República Txeca, Lituània ni, més enllà, el Regne Unit.


Alemanya, aquest diumenge

Aquest diumenge, a partir de les tres de la tarda a l'Europa central, tampoc poden sobrevolar Alemanya, que ja havia anunciat que estava preparant el tancament del seu espai aeri per a Rússia.

Aquesta tarda-vespre també tancaran el seu espai aeri a Rússia cinc integrants de la UE: Itàlia, Dinamarca, Irlanda, els Països BaixosFrança.

El ministre d'Exteriors i Defensa irlandès, Simon Coveney, ha animat tots els socis de la UE a "fer el mateix".

L'anunci, per part de França, del tancament del seu espai aeri ja ha tingut una primera conseqüència per a un avió que estava sobrevolant Europa.

Un avió d'Aeroflot que volava a París ha hagut de girar cua (flightradar24.com)

Es tracta d'un aparell de la compayia russa Aeroflot que s'havia enlairat de Moscou amb direcció a París. L'aeronau ha girat cua quan sobrevolava el mar Bàltic, i ha posat rumb de tornada al seu punt d'origen.


"No hi ha lloc a l'espai aeri"

Mark Harbers, ministre neerlandès d'Infraestructures, ha declarat que "no hi ha lloc en l'espai aeri dels Països Baixos per a un règim que aplica violència innecessària i brutal".

Espanya s'ha afegit aquest diumenge a la tarda als països que tanquen el seu espai aeri als avions russos, una llista que no para de créixer a mesura que passen les hores.

Luxemburg també es prepara per tancar el seu espai aeri a Rússia, i ho proposarà als 27 socis comunitaris. 

Dinamarca, per la banda, també ha donat suport a un tancament conjunt de tot l'espai aeri de la Unió Europea.

Jeppe Kofod, el ministre d'Exteriors danès, ha defensat que "el menyspreable atac de Rússia contra Ucraïna mereix les sancions internacionals i la condemna més contundent possible".

A més, ben aviat els avions russos tampoc podran sobrevolar SuèciaIslàndiaMacedònia del NordNoruega, que estan preparant el tancament del seu espai aeri, ni Finlàndia, estat amb el qual Rússia comparteix una frontera de més de 1.300 quilòmetres.

Thordis Gylfadottir, ministra d'Exteriors islandesa, ha anunciat que el seu país tanca l'espai aeri a Rússia "en solidaritat amb Ucraïna".


Pas barrat cap a l'oest

Quan entri en vigor la prohibició de sobrevolar Finlàndia, Rússia es trobarà a l'oest una "barrera aèria" de més de 3.000 quilòmetres, des del nord de Finlàndia fins al sud de Bulgària, que li farà impossible volar cap a Occident sense fer un tomb important.

La resposta previsible del Kremlin al tancament de l'espai aeri finlandès serà prohibir els vols de la companyia finesa Finnair, que acostuma a sobrevolar Rússia en els trajectes que fa entre Europa i Àsia.

En declaracions a l'agència Reuters, un portaveu de Finnair ha admès que la mesura "tindria un impacte significatiu" en la companyia, que "a la pràctica" suposaria la "paralització" dels vols a països asiàtics.

A Alemanya, l'aerolínia Lufthansa ja ha anunciat la cancel·lació dels vols a Rússia a partir de la setmana que ve, a causa de "la situació actual i la situació normativa emergent".

També la companyia francesa Air France i la neerlandesa KLM han anunciat que deixen d'operar des de Rússia i amb destinació a Rússia.

Fora d'Europa, el Canadà també ha anunciat aquest diumenge el tancament de l'espai aeri als avions russos. Omar Alghabra, ministre de Transports, ha dit que "considerarem Rússia responsable dels seus atacs no provocats contra Ucraïna".


Rússia parla d'"accions hostils"

La resposta del govern rus a aquests tancaments d'espai aeri, que ha qualificat d'"accions hostils", no s'ha fet esperar i ja ha anunciat la prohibició de sobrevolar Rússia per als avions de Bulgària, Polònia, la República Txeca i Romania.

Paral·lelament, la companyia russa Siberian Airlines ha anunciat aquest dissabte la cancel·lació de tots els vols a Europa almenys fins al 13 de març.

ARXIVAT A:
AlemanyaUcraïnaUnió EuropeaRússia
Anar al contingut