Josep Borrell, cap de la diplomàcia de la UE (Reuters)

Decisió històrica: la Unió Europea armarà Ucraïna i tancarà l'espai aeri a Rússia

Brussel·les anuncia també que vetarà l'emissió a la UE dels mitjans russos RT i Sputnik, finançats pel Kremlin

Juli Rodés AlmerActualitzat

La Unió Europea destinarà 450 milions d'euros a comprar armes per armar Ucraïna i 50 milions més a l'adquisició de material com ara subministraments mèdics.

Es tracta d'una decisió històrica i sense precedents que ha confirmat el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, en roda de premsa posterior a la reunió de ministres d'Exteriors d'aquest diumenge a la tarda.

Borrell ha volgut remarcar que aquesta trobada, que s'ha fet telemàticament, és la quarta reunió dels responsables d'Exteriors de la UE en un una setmana.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, havia avançat la decisió en una compareixença prèvia a la reunió en què també ha dit que "aquest és un moment decisiu":

 "Per primera vegada, la Unió Europea finançarà l'adquisició i el lliurament d'armes i altre equipament a un país que està sent atacat."

Borrell ha valorat que amb la decisió de subministrar armes a Ucraïna "un altre tabú ha caigut" sobre la UE:

"Sí, ho estem fent, perquè aquesta guerra requereix la nostra implicació en suport a l'exèrcit ucraïnès", ha afegit.

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (Reuters/Stephanie Lecocq)

Amenaça "per a la seguretat global" 

En la seva compareixença inicial, Borrell havia alertat que "la guerra de Putin no és només contra Ucraïna" i ha remarcat:

"Hem d'entendre la gravetat de la situació per a nosaltres, per als europeus, per a la seguretat global."

Més tard, ha tancat la seva intervenció assegurant: "Estem preocupats pel que pot passar a la regió, ens temem que Rússia no s'aturarà a Ucraïna" i ha assegurat que "els desafiaments augmentaran i hem d'estar preparats".

Per tot plegat, el cap de la diplomàcia comunitària considera que "aquest és un moment definitori per a la Unió Europea", que ha definit com "un projecte de pau".


Tancar l'espai aeri

Els ministres d'Exteriors també tenien sobre la taula la decisió de tancar l'espai aeri de la Unió a qualsevol avió rus, avançada també per Von der Leyen.

La mesura afectarà "tots els aparells de propietat russa, registrats a Rússia i controlats per Rússia", que "ja no podran aterrar, enlairar-se o sobrevolar el territori de la UE".

Von der Leyen ha volgut remarcar l'abast de la decisió:

"Deixeu-me ser molt clara: el nostre espai aeri estarà tancat a tots els avions russos, i això inclou els jets privats dels oligarques, també."

Borrell també s'ha referit als oligarques russos que donen suport a Putin quan ha recordat l'ampliació de la llista de persones i entitats afectades per sancions.

Ha explicat que la llista inclou "oligarques russos i homes de negocis" i també "figures polítiques que juguen un paper clau en el sistema polític de Putin".

El tancament de l'espai aeri de la UE arribarà després que durant tot el cap de setmana diversos països europeus ja han tancat el seu espai aeri unilateralment i d'altres estiguin a punt de fer-ho.


Prohibir la "maquinària mediàtica del Kremlim"

Borrell també ha confirmat que la UE procedirà a vetar les emissions a la UE dels mitjans russos Russia Today i Sputnik.

La cadena de televisió Russia Today està finançada per l'estat rus, i Sputnik és una agència informativa propietat del govern rus.

Von der Leyen i Borrell durant la compareixença prèvia a la reunió (Reuters/Stephanie Lecocq)

Von der Leyen els ha qualificat de "maquinària mediàtica del Kremlin" abans d'explicar que des de les institucions comunitàries estan "desenvolupant eines per prohibir la desinformació tòxica i perjudicial a Europa".

D'aquesta manera, ha afegit, RT i Sputnik "no podran escampar més les seves mentides per justificar la guerra de Putin i sembrar la divisió a la nostra Unió".

Borrell, per la seva banda, ha argumentat que "Putin no només vol conquerir territori, sinó també conquerir les ments de la gent" i això cal combatre-ho.


Noves sancions a Bielorússia

La presidenta de la Comissió Europea també ha anunciat noves sancions contra el règim del president bielorús Aleksandr Lukaixenko, al qual ha acusat de ser "còmplice de l'atac a Ucraïna" per part del govern rus.

En concret, la UE introduirà "restriccions als sectors més importants", que afectaran l'exportació de productes com els hidrocarburs, el tabac, la fusta, el formigó, el ferro i l'acer.

A més, estendrà a Bielorússia les "restriccions a les exportacions dels productes de doble ús" ja imposades a Rússia.

Els anomenats productes de doble ús són aquells creats per fer-ne un ús civil i pacífic, però que podrien utilitzar-se amb finalitats terroristes, bèl·liques o violentes en general. La llista inclou des de drons fins a determinades substàncies químiques, per exemple. 

Aquest serà el sisè paquet de sancions de la Unió Europea a Bielorússia, que ja afecten 183 responsables del règim, inclòs Lukaixenko, i 26 societats.

Les sancions a Rússia acordades aquest diumenge s'afegiran a les sancions econòmiques anunciades dissabte: excloure certs bancs russos del sistema Swift de transaccions econòmiques internacionals i bloquejar els actius del Banc Central de Rússia.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaUnió Europea
Anar al contingut