Un noi negre de 22 anys mor a trets en un escorcoll de la policia a Minneapolis
La policia entra al pis d'Amir Locke amb una ordre "no knock" d'escorcoll (Policia de Minneapolis, MPD)

Un noi negre de 22 anys mor a trets en un escorcoll de la policia a Minneapolis

S'ha obert una investigació per si hi ha hagut "excés policial": el jove no era l'objecte del registre, que es va fer sense avisar, i l'arma que tenia era legal, segons els advocats

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Nou cas de mort d'un home negre per trets de la policia en estranyes circumstàncies a Minneapolis, la mateixa ciutat on va morir George Floyd ofegat per un policia.

Amir Locke, un afroamericà de 22 anys, va morir dimecres quan un equip d'intervenció policial de Minneapolis va irrompre al seu domicili. En el vídeo es veu com hi entren els policies; hi troben el jove, dormint en un sofà, que es desperta i es gira cap als agents amb una pistola a la mà. És aleshores quan li disparen i el maten.

La policia de Minneapolis ha publicat aquest dijous el vídeo enregistrat per la càmera de cos d'un dels policies que van intervenir en l'operació.

Nomes 55 segons duren les imatges, el temps que van trigar els policies a abatre Amir Locke des que obren la porta de l'habitatge. Els agents obeïen una ordre d'escorcoll relacionada amb una investigació d'homicidi de la localitat veïna de Saint Paul.

La cap de la policia interina de Minneapolis, Amelia Huffman, ha confirmat aquest dijous a la tarda que Locke no era l'objecte de l'ordre ni estava relacionat amb la investigació de Saint Paul.

Una patrulla d'assalt va irrompre al domicili del jove abans de les 7 del matí, amb una ordre "no knock" (sense trucar) que permet a la policia entrar, --i fins i tot tirar la porta a terra si és necessari--, sense avisar.

El comunicat de la policia de dimecres relata que "9 segons després d'entrar, els agents han trobat un home armat amb una pistola apuntant la policia. En aquell moment han disparat i han ferit l'home" que, afegeix, "va morir poc després a l'hospital a causa de les ferides". El cos es defensa dient que Locke va apuntar els agents amb una arma.

Al vídeo es veu com Locke, al sofà, sota les mantes, empunya una pistola (Policia de Minneapolis, MPD)


Investigació per "excés policial"

Huffman ha explicat que s'ha obert una investigació per si hi ha hagut un excés policial, i ha identificat l'agent que va disparar els trets mortals: Hanneman.

La policia s'ha vist obligada per llei a fer públiques les imatges i la identitat dels implicats, en una investigació en curs abans de 24 hores. Huffman va coordinar la publicació del vídeo amb els investigadors de l'Oficina d'Atenció Criminal (BCA) "sense comprometre la integritat de la seva investigació ni la seva capacitat per recollir proves", diu un comunicat de l'Ajuntament de Minneapolis. I el Departament d'Afers Interns ha donat els noms dels policies implicats perquè s'investigui la seva actuació.

Sense antecedents

L'advocat de la família de Locke, Jeff Storms, s'ha associat amb Ben Crump, famós advocat de drets civils que ha defensat la família de George Floyd; han dit que Locke, que té diversos membres de la família a les forces de l'ordre, no té antecedents penals. A més, l'arma que tenia era legal, i han afegit que no estava obligat a tenir un permís per l'arma a la seva residència privada.

Els advocats condemnen el sistema policial "de puntada de peu a la porta", que té conseqüències com la mort d'Amir Locke.

"Com en el cas de Breonna Taylor, el tràgic assassinat d'Amir Locke mostra un patró d'ordres de "no knock" que tenen conseqüències mortals per als negres americans. Aquest és un altre exemple de per què hem de posar fi a aquest tipus d'ordres d'escorcoll, perquè un dia els negres americans puguin dormir amb seguretat als seus llits a la nit."

Aquest cas reobre el debat sobre les ordres "no knock", que a Minneapolis estan restringides a casos molt determinats, com drogues o crims violents, però que els jutges encara utilitzen sovint, segons Crump. Alguns especialistes defensen que la demostració de força i el "no knock" no serveixen ni per garantir la seguretat dels agents ni la dels ciutadans.

Judici pel cas de George Floyd suspès

La mort a trets d'Amir Locke per part de la policia coincideix a Minneapolis amb el judici contra els tres expolicies que van violar els drets civils de George Floyd, quan el 2020 no van impedir que el seu company Derek Chauvin l'immobilitzés amb un genoll al coll fins a ofegar-lo després de 9 minuts d'agonia.

El judici federal contra els exagents es va suspendre dimecres passat després que un dels acusats donés positiu per coronavirus. Tot i que el jutge, que va ajornar la vista fins dilluns, no va identificar l'acusat malalt, Tou Thao i J. Alexander Kueng es van presentar al judici, mentre que el tercer, Thomas Lane, no hi va ser.

Derek Chauvin, declarat culpable d'assassinat per un jurat popular l'abril de l'any passat, va ser condemnat al juny a 22 anys i mig de presó per matar George Floyd.

El cas va desencadenar una onada de protestes racials als Estats Units i a tot el món que van esperonar el moviment Black Lives Matter.

ARXIVAT A:
Drets humansGeorge FloydEstats UnitsPolicial
Anar al contingut