Bjarne amb la moneda de més de 1.800 anys d'antiguitat que va trobar per casualitat (EP/Carmen Jaspersen)
Bjarne amb la moneda de més de 1.800 anys d'antiguitat que va trobar per casualitat (EP/Carmen Jaspersen)
Bremen

Un nen alemany de 9 anys troba una moneda romana de plata de l'època de Marc Aureli

La moneda, que té més de 1.800 anys d'antiguitat, la va trobar quan jugava en un parc de Bremen, un lloc allunyat dels límits coneguts de l'imperi romà

RedaccióActualitzat

Bjarne, un nen de 9 anys que viu a Bremen, ha fet una troballa sorprenent quan feia una activitat extraescolar en un parc de la ciutat. El nen va trobar una moneda semienterrada i, en agafar-la, va veure que no era una moneda actual.

Com que cap dels adults a qui la va ensenyar van saber dir de quina època era, ho van consultar amb el Departament Estat d'Arqueologia, que ha certificat que es tracta d'un denari romà de plata, de l'època de l'emperador Marc Aureli, que va governar entre el 161 i el 180 dC.

La troballa es va fer l'estiu passat, però ha estat ara que les autoritats ho han fet públic amb una presentació al públic en què no ha faltat el Bjarne.

L'arqueòloga Uta Halle ha assegurat que es tracta d'una "troballa especial" perquè només hi ha dues peces que es puguin comparar en tota la regió de Bremen. Aquesta regió del nord-oest d'Alemanya queda lluny dels límits coneguts de l'imperi romà. Per aquesta raó, els arqueòlegs sospiten que la moneda va arribar fins al que ara és territori alemany per intercanvis comercials o que la podria haver portat un mercenari romà o un viatger que hi havia fet intercanvis.

El denari de plata, ha explicat Uta Halle, demostra que en l'època de l'emperador Marc Aureli l'imperi romà vivia temps de vaques magres amb una alta inflació. Ho demostra, diu, el fet que la moneda de plata té poc percentatge de plata i molt de coure --més barat-- en la composició. Si un denari de plata original pesava habitualment 4,5 grams, la que el petit Bjarne va trobar pesa 2,4 grams, gairebé la meitat.

De moment encara no està clar on es podrà veure exposat el denari que va trobar en Bjarne. Però el petit ja ha expressat el seu desig que formi part del fons arqueològic del Museu Estatal d'Art i Història Cultural de Bremen i que molta més gent en pugui gaudir: "És una mica avorrit si només la veig jo."

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut