La imatge del fetus negre creada per l'il·lustrador i estudiant de medicina nigerià (Instagram Chidiebere Ibe)
La imatge del fetus negre creada per l'il·lustrador i estudiant de Medicina nigerià (Instagram Chidiebere Ibe)

Un fetus negre, la revolucionària imatge que alerta del biaix racista a la medicina

La il·lustració d'un estudiant de medicina nigerià posa en evidència la falta de diversitat als manuals i llibres

RedaccióActualitzat

De llibres i manuals de medicina i de l'embaràs, n'hi ha moltíssims, però hi ha una imatge que no hi apareix mai. Ho ha posat en evidència la feina de l'il·lustrador i estudiant de Medicina nigerià Chidiebere Ibe, que ha sacsejat consciències amb l'aclamat dibuix d'un fetus negre.

A les pàgines on s'explica la ciència de la salut, i no només aquestes, costa trobar-hi referents que no siguin de blancs caucàsics.

La feina d'Ibe, que es publicarà en un manual, s'ha viralitzat.

Moltes organitzacions contra el racisme o per la igualtat han aplaudit que la diversitat es reflecteixi també en els llibres científics i mitjans de tot el món se n'han fet ressò.

"Soc negre i el negre és bonic!", ha piulat l'il·lustrador:

La pell del fetus es comença a pigmentar cap a la setmana 23 d'embaràs, aproximadament la meitat de la gestació. Que ara s'hagi representat un fetus amb la pell fosca és una fita que les xarxes han aplaudit com una imatge poderosa i revolucionària.

Entre les reaccions, l'astorament pel fet que mai fins ara s'hagués fet visible la gestació d'un infant negre.

No és només la invisibilització

A més de visibilitzar la pell fosca i canviar la narrativa de la il·lustració mèdica, la creació pretén sensibilitzar contra el biaix racista de la medicina.

El mateix il·lustrador ha comentat a les xarxes una frase que troba de forma recurrent al material que s'utilitza a la facultat: "Pot haver-hi diferències en la pell més fosca." Ibe lamenta que "ningú hagi trobat encara important ensenyar exactament com seria en una pell més fosca".

A les xarxes hi té penjades moltes altres il·lustracions mèdiques de persones negres, des d'una mama fins als músculs de la cara, passant pel càncer d'ovaris o el vitil·ligen. Totes trencant els esterotips.

 

 

La imatge del fetus s'ha registrat com a NFT a OpenSea.

Ibe, estudiant de l'Escola de Medicina de Kíev, a Ucraïna, vol ser neurocirurgià pediàtric i té oberta una campanya a GoFundMe per finançar els estudis, on ha recaptat més de 30.000 lliures.

ARXIVAT A:
Viral SalutRacisme
Anar al contingut