Cocció d'una hamburguesa (Europa Press)
Cocció d'una hamburguesa (Europa Press)

Un ciberatac posa en perill el subministrament de carn als Estats Units

"Hackers" informàtics van penetrar diumenge als ordinadors de l'empresa càrnica JBS, que va haver d'aturar la producció

Actualitzat

L'empresa càrnica més important dels Estats Units ha hagut d'aturar la producció després de rebre un ciberatac. De JBS, en surt el 20% de la carn processada que es consumeix al país i, diumenge, uns pirates informàtics van penetrar als ordinadors de l'empresa i exigeixen un rescat milionari per desbloquejar-los.

L'aturada de les plantes de JBS ha generat preocupació als Estats Units davant d'una possible escassetat de carn i l'encariment del preu. El Departament d'Agricultura nord-americà insta la resta dels processadors de carn a ampliar la producció per ajudar "a assegurar un subministrament de menjar estable i abundant".

Totes les plantes de vedella de l'empresa van haver de tancar completament aquest dimarts, segons informa "Bloomberg" citant fonts sindicals. A Austràlia, durant dos dies s'han cancel·lat els torns de milers de treballadors.

No se sap si l'empresa ha pagat, però aquest dimecres, molts treballadors han tornat a la feina, de manera que es creu que els supermercats no s'arribaran a quedar sense hamburgueses o bacon. En un comunicat, la companyia càrnica va anunciar que esperava que "la gran majoria" de les plantes de vedella, porc, pollastre i menjar preparat estiguessin operatives aquest dimecres.

Els atacs de ransomware bloquegen sistemes informàtics i no queden alliberats fins que companyies o institucions paguen un rescat als "hackers". En els darrers mesos n'hi ha hagut a l'Hospital Moisès Broggi, al SEPE o al sistema sanitari irlandès.

 

Treballadors d'una planta de la càrnica JBS al Brasil (Reuters / Paulo Whitaker)

 


Els Estats Units assenyalen Rússia

Aquest ciberatac pot convertir-se en un pas en el conflicte diplomàtic que els Estats Units mantenen amb Rússia des de fa anys. La Casa Blanca assenyala que els autors de l'atac tenen la base a Rússia, igual que l'organització DarkSide, que fa tres setmanes va paralitzar Colonial Pipeline, el principal oleoducte de la Costa Est. Milers d'estacions de servei es van quedar sense gasolina fins que la companyia va pagar més de quatre milions de dòlars de rescat.

L'administració Biden, en paraules de la portaveu adjunta Karine Jean-Pierre des de dalt de l'Air Force One, ha demanat al Kremlin que persegueixi els pirates informàtics:

"Els estats responsables no ofereixen refugi als delinqüents del ransomware."

Més tard, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha informat que Joe Biden sol·licitarà a Vladímir Putin que actuï per posar fi als ciberatacs per part de grups ubicats a Rússia. "El president Biden creu que el president Putin i el govern rus han de tenir un paper a l'hora d'aturar i prevenir aquests atacs", ha assegurat Psaki.

Biden i Putin tenen previst reunir-se a Ginebra el 16 de juny, en la primera trobada entre tots dos des que el demòcrata va arribar a la presidència.

 

Planta de la càrnica JBS a Minnesota
Planta de la càrnica JBS a Minnesota (Reuters / Bing Guan)

 

ARXIVAT A:
InternetPirateria
Anar al contingut