Una dona amb mascareta davant de Notre-Dame
Una dona amb mascareta davant de Notre-Dame (EFE / Yoan Valat)

Un any de l'incendi de Notre-Dame, amb les obres aturades pel coronavirus

Macron insisteix que s'acabarà en el termini previst, malgrat els múltiples entrebancs amb què han topat les tasques de reconstrucció de la catedral

Actualitzat

Aquest dimecres, 15 d'abril, fa un any de l'incendi de Notre-Dame de París, unes flames que van trasbalsar el món.

Als múltiples entrebancs que han endarrerit els treballs de reconstrucció de la catedral més famosa del món, se n'hi ha afegit un altre: el coronavirus.

 

El 17 de març, quan França va decretar el confinament, els operaris estaven a punt de desmuntar l'enorme bastida metàl·lica instal·lada, abans de l'incendi, per restaurar l'agulla. Les flames la van desfer i milers de peces estan foses, enganxades entre si i als murs.

Només quan s'hagi retirat del tot la bastida es podrà avaluar l'afectació del foc a l'estructura de la catedral. De moment, els sensors indiquen que no s'ha mogut.

Actualment, el temple està envoltat de tanques i l'enorme grua que hi ha a l'exterior de la catedral no es mou.

 

Un home amb mascareta passa en bicicleta per la riba del Sena, davant de Notre-Dame
Un home amb mascareta passa en bicicleta per la riba del Sena, davant de Notre-Dame (EFE / Mohammed Badra)

 

Quan el foc va cremar l'agulla i la coberta de Notre-Dame, des de diversos punts de París es veia el fum que sortia d'una de les icones de la ciutat, en un vespre que va deixar imatges per a la història:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat) on

 

 

Sona la campana més antiga de Notre-Dame

Un any després, a les vuit del vespre, la campana més gran de la catedral, coneguda popularment com a Emmanuelle ha tornat a sonar per recordar l'incendi:

 

 

Emmanuelle és la campana més antiga de Notre-Dame i, amb més de 13 tones de pes, la segona més gran de França.

És l'única de la catedral que no es va fondre durant la Revolució Francesa i ha sonat en cerimònies religioses, però també en moments històrics, com quan la ciutat va ser alliberada dels nazis, l'agost de 1944.

 

Macron insisteix que la reconstrucció s'acabarà en el termini previst

Aquell mateix dia a la nit, als peus de la catedral, el president francès, Emmanuel Macron, va prometre reconstruir Notre-Dame. Al cap d'un mes, l'Assemblea Nacional aprovava tenir acabades les obres al cap de cinc anys, el 2024.

 

Malgrat el retard de les obres, que han topat amb mil i una complicacions, Macron ha insistit aquest dimecres que la reconstrucció de la catedral acabarà en el termini previst:

"Reconstruirem Notre-Dame en cinc anys. Farem tot el possible per mantenir aquest termini. Per descomptat, de moment les obres estan en suspens per la crisi sanitària però es reprendran quan sigui possible"

El primer entrebanc va ser la detecció de partícules de plom en l'aire, fruit de la crema de 450 tones d'aquest metall. Després, les tempestes i el vent de l'hivern. I, ara, el coronavirus que ha obligat a aturar les tasques de reconstrucció.

 

Vista de Notre-Dame, amb l'enorme grua que s'utilitza en les tasques de reconstrucció
Vista de Notre-Dame, amb l'enorme grua que s'utilitza en les tasques de reconstrucció (EFE / Ian Langsdon)

 

ARXIVAT A:
Notre-DameFrançaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut