França aprova amb polèmica restaurar Notre-Dame en 5 anys amb privilegis urbanístics
Notre-Dame després de l'incendi del 15 d'abril (Reuters)

França aprova amb polèmica restaurar Notre-Dame en 5 anys, amb privilegis urbanístics

L'objectiu de Macron és tenir acabada la restauració just abans dels Jocs Olímpics de París del 2024

Actualitzat

Els diputats francesos han aprovat el polèmic projecte de llei que preveu reconstruir, en només 5 anys, la catedral de Notre-Dame de París, parcialment destruïda per l'incendi del 15 d'abril. Ho han decidit la nit d'aquest divendres, després de 13 hores de debat.

La llei autoritza el govern a derogar regles urbanístiques, normes mediambientals o de protecció del patrimoni si ho creu convenient, per poder complir els terminis.

El debat a l'Assemblea Nacional ha estat marcat per la protesta de tots els grups de l'oposició. Clementine Autin, del partit La France Insoumise, ha alertat que "el govern s'aventura en una política precipitada" que crea un "perillós precedent i ataca els fonaments d'una legislació basada en la solidaritat, el rigor i el sentit de servei públic".

El ministre de Cultura francès, Frank Riester, ha justificat aquesta derogació de normes dient que es tracta d'una "llei excepcional":

"Si aquesta operació de restauració d'un monument històric dona peu a una adaptació legislativa és perquè ens enfrontem a una situació sense precedents."

 

Frank Riester, ministre de Cultura de França durant el debat a l'Assemblea Nacional (Reuters)

 

Finalment, s'ha aprovat per 32 vots a favor, 5 en contra i 10 abstencions. La llei, però, encara l'ha de votar el Senat, el 27 de maig.

L'objectiu del president Macron és tenir acabada la catedral en 5 anys, just abans dels Jocs Olímpics de París del 2024. Una fita que l'oposició va denunciar i va considerar que era poc realista.

 

ARXIVAT A:
Notre-Dame
Anar al contingut