Un any de bitcoin com a moneda legal al Salvador: com ha anat l'experiment

L'opacitat fa difícil valorar-ho, però no ha atret les inversions promeses pel govern, els salvadorencs el fan servir molt poc i els comptes públics se n'han ressentit

Jordi Martínez PallejàActualitzat

Ara fa un any que el Salvador va adoptar el bitcoin com a moneda de curs legal. El balanç general, tot i l'opacitat que l'envolta, és negatiu. Els salvadorencs el fan servir molt poc i ha generat un forat important en els comptes públics perquè des d'aquesta primavera la criptomoneda més coneguda ha perdut més d'un 60% del seu valor.

A finals d'estiu del 2021, el bitcoin va viure el seu moment daurat, amb pujades sense descans que li feien marcar cada setmana preus per sobre dels 42.000 dòlars per cada unitat. Va ser en aquest moment que el govern de Nayib Bukele va decidir adoptar-lo com a moneda legal.

Bukele assegurava aleshores que els salvadorenys s'estalviarien 400 milions de dòlars en comissions en les trameses des de l'estranger. Fins i tot va regalar un moneder digital amb 30 dòlars en bitcoins per incentivar-ne l'ús.

 

Poc utilitzat als comerços

Un any després, segons un estudi, només el 20% dels salvadorencs l'utilitzen. I a peu de carrer la percepció és molt pitjor. Ho explica Wilfred Mendoza, que regenta una cafeteria: "De totes les operacions al cap del dia, puc dir que les que es fan en bitcoins només representen un 0,05%."

Des de la Unversitat Francisco Gavidia, el director de l'Institut de Ciència i Tecnologia Oscar Picardo sentencia a mort l'experiència: "Queda demostrat que és un actiu financer especulatiu molt variable que no serveix com a moneda de curs legal".  

Pagament amb bitcoins a la platja d'El Zonte, a Chiltiupan, el Salvador (Reuters/José Cabezas)

"Tot és opac"

Alguns experts acusen d'opacitat el govern de Bukele perquè, diuen, en cap moment es va explicar què es volia en realitat amb la innovadora mesura. Ho veu d'aquesta manera José Luis Magaña, economista: "No hi ha cap document oficial que digui que l'objectiu de la llei bitcoin és fomentar això o allò. No existeix. Per tant, no es pot avaluar com ha anat. Tot és opac".

El pla que sí que es va fer públic a bombo i platerets va ser la creació de la Bitcoin City, el mes de novembre passat. El president Bukele la va vendre com una mena de paradís fiscal i residencial per als criptoinversors internacionals. Tindria fins i tot un aeroport propi i una àrea comercial. De moment, no hi ha cap obra en marxa a la zona de Conchagua, on s'havia d'aixecar la nova ciutat.

El bitcoin, del cel a l'infern

Llavors era el millor moment per plantejar aquesta faraònica proposta. Al novembre el bitcoin vivia el moment de màxima esplendor. Valia 65.000 dòlars; més que mai. Va ser el seu pic històric. Des d'aleshores, acumula una baixada superior al 70%. Una patacada que han patit alguns salvadorencs. Ho explica l'empresària Arely Sánchez: "Tinc amics que hi han invertit, i per desgràcia han tingut pèrdues".

El govern de Bukele ha invertit fins ara més de 100 milions de dòlars en bitcoins, amb unes pèrdues que actualment superen el 40%. Fonts oficials asseguren que no els preocupa, perquè és una aposta a llarg termini. Però el deute públic salvadorenc, per aquest motiu i també per l'estancament de l'ecomomia, perd pistonada i s'acosta una mica més al nivell d'insolvència.  

El bitcoin, de moment, continua sent moneda legal al Salvador. Que algun dia tingui la utilitat que se li augurava fa un any és, per molts, una simple qüestió de fe.

ARXIVAT A:
Bitcoin
Anar al contingut