S'evaporen, en una setmana, milions de guanys en bitcoins
Les pèrdues són generalitzades en totes les criptomonedes que existeixen

S'evaporen milions de guanys en criptomonedes en només una setmana

Algunes criptodivises, com Luna, han perdut el 99% del seu valor en una de les pitjors setmanes de la seva història

Virgínia Arqué NuenoActualitzat
TEMA:
Bitcoin

En poc més de tres dies els inversors en bitcoins, la principal criptomoneda, ha perdut els guanys de mesos. Les monedes digitals estan passant per una de les pitjors setmanes de la seva història.

Aquest dijous el bitcoin s'ha enfonsat fins als 26.000 dòlars i ha caigut als mínims de l'últim any. Des del seu màxim al novembre passat ha perdut el 60% del seu valor, el 17% només en els últims cinc dies. Ethereum, la segona divisa en importància, també ha perdut la quarta part del seu valor en pocs dies, fins a un mínim de 1.700 dòlars.

Però la patacada s'estén a totes les criptodivises i algunes, com Luna, han perdut pràcticament tot el seu valor. Segons el portal CoinMarketCap, actualment hi ha al mercat 1,2 bilions de dòlars en criptomonedes, la meitat que fa sis mesos.

Espanya és el cinquè país en el rànquing europeu d'operacions amb criptomonedes. L'any passat aquest sector va moure 60.000 milions d'euros, gairebé un 5% del PIB, segons un informe del Banc d'Espanya, que alerta que cada cop es fan més operacions d'aquest tipus i de més import.

Les borses d'arreu del món porten dies encadenant caigudes, especialment en les accions dels productes més especulatius, com aquest tipus de divises digitals.

Al darrere s'hi entreveu la incertesa i la por dels inversors davant  la guerra d'Ucraïna, els confinaments a la Xina, i sobretot la pujada dels tipus d'interès als Estats Units.

Panells informatius de la Borsa de Barcelona (ACN/Salvador Miret)


Luna, la "Lehman Brothers" de les criptomonedes

Entre les principals divises que més pateixen hi ha Luna, que ha perdut el 99% del seu valor en tres dies i ha portat a la fallida molts inversors. A les xarxes socials comença a rebre el malnom de la "Lehman Brothers" de les criptodivises i en alguns xats especialitzats s'ofereixen telèfons d'atenció al suïcidi als que han perdut tots els estalvis.

Luna, vinculada a la plataforma Terra, ha passat de valdre 20.000 milions de dòlars a pràcticament res quan la criptomoneda estable a la qual està vinculada (TerraUSD) va perdre dimecres la paritat amb el dòlar i la va arrossegar en la caiguda.

Les criptomonedes estables són tokens digitals vinculats al valor d'actius tradicionals, com el dòlar. TerraUSD, però, és una criptomoneda estable algorítmica o descentralitzada, amb un disseny molt complex, sostinguda sobre un mecanisme que implica el seu intercanvi per un altre token i no per cap moneda física tradicional.

La por del contagi a Tether

La caiguda de TerraUSD està arrossegant també Tether, el token o stablecoin més gran del món, que acaba de perdre la paritat amb el dòlar, aquest mateix dijous. De moment només uns cèntims (val 98 centaus), però ja és un senyal d'alarma. Tether és, amb USDC, un dels valors més estables per als especuladors (encara que sembli un oxímoron), amb forts dipòsits financers tradicionals al darrere si volen retirar els diners i recuperar la inversió.

Segons els experts, Tether és un valor molt diferent de TerraUSD que podria fer front al risc de l'efecte contagi, però alerten que la falta de transparència sobre el volum dels dipòsits que el sustenten en pot fer trontollar la confiança. També temen que si els especuladors continuen venent el pànic s'estengui a la resta de mercats borsaris.

La rapidesa en la pèrdua de valor de les criptomonedes i el volum econòmic que representen ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre la necessitat de regular, d'una manera o d'una altra, aquest mercat financer. La Unió Europea està treballant en una proposta de regulació d'un mercat basat, justament, en la independència i la falta de controls i regulació, però que ha esdevingut caòtic.

ARXIVAT A:
BitcoinBorsa Criptomonedes
Anar al contingut