Pagament amb bitcoins a la platja d'El Zonte, a Chiltiupan, el Salvador (Reuters/José Cabezas)

El bitcoin ja és de curs legal en un país del món: el Salvador en permetrà l'ús corrent

El Banc Central té 90 dies per establir les normes d'ús i decidir com passar de bitcoins a dòlars de manera automàtica, amb una moneda digital que no té un valor fix

Virgínia Arqué Nueno
TEMA:
Bitcoin

El Salvador ha acceptat admetre el bitcoin com a moneda de curs legal. És el primer país del món que ho fa.

Aquesta criptomoneda la podrà fer servir tothom, per a tot tipus de transaccions i pagaments i de forma "ilimitada". També com a moneda comptable i per al pagament d'impostos. Exactament igual que el dòlar dels EUA, l'actual moneda del país.

El govern s'ha compromès a promoure l'accés a les tecnologies per pagar amb bitcoins (Reuters/José Cabezas)

El Congrés ha aprovat amb una àmplia majoria (62 vots dels 84 possibles), l'anomenada "Llei bitcoin", una iniciativa presentada pel president Nayib Bukele, que ho ha celebrat amb una piulada al seu compte de twitter. El president creu que aquesta llei, que ha titllat d'històrica, impulsarà el creixement econòmic del país, generarà molts llocs de treball i ajudarà a la inclusió social.

El valor de la moneda, sempre variable

La llei, que Bukele també ha penjat completa al seu compte de twitter, conté 10 Disposicions Generals i 6 de Finals o Transitòries. Regula el bitcoin com a moneda de curs legal "il·limitat en qualsevol transacció i per a qualsevol títol que les persones vulguin realitzar", amb un tipus de canvi amb el dòlar "establert lliurement pel mercat".

El bitcoin no té un valor fixe, depèn de l'evolució del mercat (Reuters/Edgar Su)

Estableix que tots els preus es podran expressar amb bitcoins i que tot agent econòmic l'haurà d'acceptar com a moneda de pagament. També el seu ús com a moneda de referència per a fins comptables i per a pagar contribucions tributàries. I, en l'article 5, que els beneficis que generi seran lliures d'impostos:

"Els intercanvis en bitcoins no estaran subjectes a impostos sobre els beneficis de capital, igual que qualsevol moneda de curs legal."


Per al diputat Guillermo Gallegos, vicepresident de la cambra, aquesta llei "aportarà inclusió financera, inversió, turisme, innovació i desenvolupament econòmic pel país." Una estimació que no tothom comparteix.

Per al diputat de l'oposició Johnny Wright Sol, que hi ha votat en contra, és "una aposta, un experiment, valent per a alguns i irresponsable per a d'altres" que lamenta "en forma i fons". Denuncia que no s'ha consensuat amb ningú ni consultat la població i creu que afavorirà el blanqueig de capitals.

Tots els establiments d'El Salvador hauran d'acceptar el pagament amb bitcoins (Reuters/José Cabezas)


El pas de bitcoin a dòlar, per concretar

El Banc Central del país té ara 90 dies per establir les normes bàsiques d'ús d'aquesta moneda digital i l'executiu ha de crear "l'estructura institucional necessària" per a la seva aplicació pràctica. Aquest reglament haurà d'establir com es farà "la convertibilitat automàtica i instantània" del bitcoin a dòlar, que l'Estat s'ha compromès a garantir.

El decret aprovat exclou de l'obligació d'acceptar el bitcoin com a moneda de canvi a qui no tingui accés a les tecnologies necessàries per fer aquest tipus de transaccions, però també obliga l'Estat a promoure els mecanismes necessaris perquè tothom hi pugui accedir.

El 70% de la població d'el Salvador no té accés als serveis financers tradicionals, segons reconeix la mateixa llei en les consideracions inicials.

 

ARXIVAT A:
Bitcoin
Anar al contingut