Catalunya Nit

Ucraïna finança la congelació d'esperma i òvuls per a la reproducció pòstuma dels soldats

Una nova llei els reconeix el dret a la descendència després de morts i l'Estat assumirà el cost de la congelació d'esperma i òvuls dels combatents

Enllaç a altres textos de l'autor

Vicent Mifsud

Periodista de la secció Internacional de Catalunya Ràdio, enviat especial a Ucraïna

Actualitzat

La invasió russa del 2022 i la possibilitat de morir o resultar ferit al front han multiplicat el nombre de soldats que van congelar la seva esperma o els seus òvuls per poder deixar descendència. Diversos hospitals del país ofereixen als militars la possibilitat de conservar les cèl·lules reproductives.

Malgrat tot, fins ara el procés era molt complicat i costós, i els combatents no tenien garantit el dret a la descendència si morien en combat. Tot això, però, s'ha acabat: una nova llei promoguda pel govern ucraïnès facilitarà tot el procés i l'Estat n'assumirà el cost.

La norma permet a qualsevol militar, tant home com dona, congelar les seves cèl·lules reproductives i que es conservin durant 3 anys, i no es destrueixin, com passava fins ara, en cas de defunció del militar.

La diputada impulsora de la iniciativa, Oksana Dmitrieva, recalca a Catalunya Informació que "el més important és que tindrem una garantia social que l'esperma i els òvuls seran conservats amb diners de l'Estat".

La impulsora de la nova llei, la diputada Oksana Dmytrieva, posa per Catalunya Informació davant del ministeri de sanitat ucraïnès
La impulsora de la nova llei, Oksana Dmitrieva, davant del Ministeri de Sanitat ucraïnès (3Cat/Vicent Mifsud)

Les vídues reclamen el dret a formar una família

Hi ha diversos factors que expliquen per què s'ha tramitat la llei. D'una banda, la llarga duració i l'elevat nombre de baixes del conflicte han fet que els soldats agafessin més consciència del risc de morir o de les ferides que els impedeixin tenir família o deixar descendència. De fet, ja s'havia aprovat una llei per facilitar la reproducció assistida dels ferits a la guerra.

En segon lloc, també ha influït l'aparició d'un nombre creixent de vídues reclamant poder tenir fills pòstums del seu marit o parella, davant del fet que s'havien vist amb la impossibilitat de fer-ho.

Funeral d'un soldat ucraïnès mort a la regió de Bakhmut
Funeral d'un soldat ucraïnès mort a la regió de Bakhmut (Europa Press)

I també un factor demogràfic: Ucraïna està perdent molta població, per baixes de guerra i emigració. Dmitrieva, diputada del partit del president Zelenski, considera que calia actuar-hi:

"Cada mes des de l'inici de la guerra vaig al front i parlo amb els militars. Crec que aquesta llei l'hauríem d'haver tingut des del 2014, sobretot veient que la població del país ha disminuït significativament."

Actualment, la població d'Ucraïna es troba per sota dels 38 milions d'habitants, quan el 2014 en tenia prop de 45 milions.
 

La nova llei reconeix la maternitat o paternitat de la persona morta

Un fet fonamental que garanteix la nova llei és que tot el procés es pagui amb diners de l'Estat. Fins ara hi havia hospitals que ho feien, però s'excloïa les dones, perquè el procés de conservació dels òvuls és molt més costós

Ara, aquestes cèl·lules reproductives, masculines i femenines, es conservaran fins tres anys després de la mort del combatent, un fet que els familiars agraeixen, sobretot perquè la persona que queda vídua podrà pair el dol i tenir més temps per valorar si vol exercir l'opció de formar una família.

A més, la nova llei reconeix la maternitat o paternitat de la persona morta, ja que haurà dipositat voluntàriament les seves cèl·lules.

ARXIVAT A:
Ucraïna
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut