Molts gèneres de la música popular i tradicional txetxena ja entren dins els límits, però si no ho fan s'hauran de reescriure (Govern txetxè)

Txetxènia veta la música massa ràpida i massa lenta: "No s'ajusta a la nostra mentalitat"

Les autoritats del país ordenen limitar les composicions musicals, vocals i coreogràfiques a un tempo d'entre 80 i 116 pulsacions per minut a partir de l'1 de juny

Roger SeguraActualitzat

Les autoritats de la república russa de Txetxènia prohibiran ben aviat la música que consideren massa ràpida o massa lenta, i que creuen que no s'ajusta amb el seu tarannà i amb les seves tradicions. 

A partir de l'1 de juny, totes les composicions musicals, vocals i coreogràfiques hauran d'estar limitades a un tempo d'entre 80 i 116 pulsacions per minut (ppm) en aquesta república conservadora presidida pel controvertit Ramzan Kadírov, amic i protegit de Vladímir Putin.

El líder txetxè havia ordenat que la música txetxena "s'ajustés a la mentalitat txetxena" i fa pocs dies el ministre de Cultura, Musa Dadaev, va comunicar la decisió en el marc d'una trobada amb els líders de grups artístics locals i estatals. 

"La música popular txetxena es divideix en quatre varietats: música instrumental, música de marxa, música de ball i música de cançons, que s'interpreten amb instruments de corda, d'arc, de vent i de percussió. Manllevar la cultura musical d'altres nacions és inacceptable."

Les autoritats txetxenes defensen que la seva és una cultura musical diversa en ritme i en metodologia, i que volen aportar "l'herència cultural txetxena al poble i al futur dels seus fills". Molts gèneres de la música popular i tradicional ja entren dins els límits.

Els que s'han d'adaptar als canvis han rebut l'ordre de reescriure la seva música abans de dos mesos. Si no ho fan, no se'ls permetrà interpretar-la en actuacions públiques, segons ha indicat el ministeri en una publicació a Telegram.

Kadírov, el mes de maig passat a Grozni
El líder txetxè, Ramzan Kadírov, és el president de Txetxènia, una república conservadora de majoria musulmana al sud de la Federació Russa (Reuters/Chingis Kondarov)

Quins gèneres i cançons quedaran censurats?

La sorprenent decisió de Txetxènia impedirà, a la pràctica, la difusió de molta música occidental moderna en aquesta república de majoria musulmana, denunciada internacionalment per la persecució del col·lectiu LGTBIQ+

La forquilla establerta per les autoritats és més aviat lenta en comparació amb molts temes pop, situats la majoria entre les 100 i les 130 PPM, i que els últims temps han tendit a accelerar-se per fer-los més enganxosos i ballables.

Altres gèneres com la música electro, techno, dubstep o la música rave superen gairebé en tots els casos el topall fixat per les autoritats de Txetxènia. Les pulsacions per minut de les cançons es poden calcular a través de pàgines com Song BPM

Així hem pogut comprovar que la catalana Rosalía ho tindria complicat a Txetxènia. La cançó "Beso", amb 95 PPM entraria dins els límits, però no ho farien ni "Bizcochito" (137 ppm), ni "La Fama" (117 ppm), ni "Despechá" (130 ppm):
 


Un dels clàssics més aclamats dels Rolling Stones, "Paint it black", també aniria massa lluny. En aquest cas, les seves 159 ppm superen àmpliament els criteris de les autoritats txetxenes.
 


El cantant espanyol Raphael i el seu clàssic "Mi gran noche" tampoc no s'ajusten a la forquilla que han fixat les autoritats txetxenes. La cançó, amb 138 ppm, hi té els dies comptats:
 


Avui en dia un dels temes més escoltats arreu del món és "We can't be friends (wait for your love)", d'Ariana Grande. La cançó arriba exactament al màxim permès a Txetxènia, 116 ppm, i per tant passaria el tall:
 


El programa "Catalunya nit" de Catalunya Ràdio també ha fet les seves pròpies comprovacions i ha confirmat que "Els Segadors" quedaria vetat a Txetxènia per ser massa lent: el seu tempo és de 71 ppm.
 


Com tampoc s'acceptaria un dels temes catalans amb més èxit recent, "Olívia", de The Tyets, perquè se'n va fins als 150 ppm.
 


El programa també explica que l'himne nacional de Txetxènia hi entra per ben poc: té 82 ppm. Està per veure fins a quin punt arribaran les restriccions que les autoritats del país volen posar en marxa abans de l'estiu.

 

ARXIVAT A:
MúsicaRússia
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut