Feia tot just 37 dies que Kwarteng era ministre (Reuters/Henry Nicholls)

Truss destitueix el ministre d'Hisenda: 37 dies al càrrec que fan trontollar el país

L'anunci de rebaixes fiscals ha fet trontollar la política i l'economia del Regne Unit malgrat que Liz Truss hagi fet marxa enrere

Redacció/AgènciesActualitzat

El Regne Unit continua immers en una crisi econòmica i política. La primera ministra, Liz Truss, ha destituït aquest divendres el ministre d'Hisenda responsable de l'economia i les finances, Kwasi Kwarteng, enmig d'un previsible canvi en les seves polítiques econòmiques. A Kwarteng el va nomenar fa tot just 37 dies.

L'oficina de la primera ministra ja ha informat que l'exministre Jeremy Hunt serà l'encarregat de substituir-lo. Hunt havia estat, anteriorment, el responsable d'Afers Exteriors i també de Salut.

L'anunci de les rebaixes fiscals més grans en 50 anys al Regne Unit, ara fa 3 setmanes, ha provocat un caos en els mercats i la caiguda de la lliura i de la intenció de vot al partit conservador. Tot just presentar-se, es van acumular els senyals de frenada econòmica: queien les borses, el deute i el petroli.

Conscients que la sortida del sotrac encara és lluny, molts membres del partit conservador demanen que se substitueixi la primera ministra Liz Truss, que va ser escollida fa només un mes. Amb la destitució del ministre que ha posat cara al terrabastall, Truss intentaria, doncs, salvar-se a ella mateixa.

La primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, i el fins ara ministre d'Hisenda, Kwasi Kwarteng (Reuters)

Kwarteng s'ha vist obligat a tornar a Londres des de les reunions de l'FMI a Washington, i Truss li ha comunicat la seva destitució, segons la BBC. Altres fonts apunten que seria ell mateix qui, finalment, hauria presentat la dimissió.

Kwarteng s'ha convertit en el ministre que ha estat menys temps en el càrrec al Regne Unit des del 1970. El seu successor serà el quart ministre de Finances del país en tan sols uns mesos.
 

Marxa enrere en l'impost de societats

En una compareixença, aquest divendres, Truss ha lamentat haver de prescindir d'un "gran amic" i ha afirmat que no té intenció de dimitir. 

La primera ministra ha reconegut que el pla fiscal "ha anat més lluny i més ràpid del que podien tolerar els mercats", per la qual cosa rectificarà "de manera decisiva" i apujarà l'impost de societats, tal com ja preveia l'executiu de Boris Johnson.

L'augment serà del 19 al 25%, encara que s'havia compromès a no aplicar-lo. Amb això, espera recaptar uns 20.700 milions d'euros addicionals.

Liz Truss ha afirmat que farà "el que sigui necessari" per aconseguir rebaixar el deute a mig termini.

Feia tot just 37 dies que Kwarteng era ministre (Europa Press/Kirsty O'connor)

 

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz Truss
Anar al contingut