Uns bitllets de 10 euros de curs legal (Pexels)

Tots els bitllets de 10 euros s'imprimiran a Espanya: quants i com es fabricaran

El Banc Central Europeu ha assignat a Espanya la producció íntegra de bitllets de 10 euros per a tots els països de la zona euro i part dels de 5 euros

EFE/RedaccióActualitzat

El Banc Central Europeu ha assignat al Banc d'Espanya la fabricació aquest any de 424,2 milions de bitllets de 10 euros, és a dir, tots els que calen per a tots els països de la zona euro.

També fabricarà part dels bitllets de 5 euros. En aquest cas, compartirà la responsabilitat amb el Banc de Grècia i junts han de produir els 313,8 milions de bitllets de 5 euros que l'organisme europeu demana per a aquest exercici.

"El Banc d'Espanya és responsable d'aportar el 12% de les necessitats totals de nous bitllets", segons fonts de la institució.


Quants bitllets s'imprimiran en total?

En total, s'espera que aquest any s'emetin 3.533 milions de bitllets firmats per Christine Lagarde, que sumen un valor de 179.625 milions d'euros. Això suposa un 11% més d'unitats que l'exercici anterior, quan se'n van imprimir 3.141,7.

D'aquests bitllets, cap serà de 500 euros, perquè ja fa cinc anys que no s'imprimeixen, encara que continuen sent legals. El Banc Central Europeu va prendre aquesta decisió perquè s'associaven a activitats delictives.

El bitllet que més es fa servir és el de 50 euros. Se n'imprimiran 1.538,4 milions. Pel que fa a la resta, seran 564,9 milions de bitllets de  20 euros, 527,5 milions de 100 euros i 164,2 milions de 200.

Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt (EFE/Arne Dedert)

Quants bitllets nous calen cada any?

La producció de bitllets comença amb un càlcul dels bancs centrals dels països de la zona euro amb què pretenen determinar quants bitllets s'han de substituir perquè no són aptes per a la circulació i la quantitat necessària per satisfer la demanda. El BCE hi afegeix una previsió general per al conjunt.

Un cop conegudes les necessitats totals, l'organisme europeu assigna els volums de producció i la quantitat que n'ha de fabricar cada país, al seu banc central.


Com es decideix on s'han de fabricar?

La producció de bitllets és un procés compartit per tots els bancs centrals de cada país de la zona euro i depèn de la contribució de cada país al capital del BCE.

El Banc d'Espanya és el quart de la zona de l'euro per quota de producció, darrere dels seus homòlegs d'Alemanya, França i Itàlia.

El BCE no acostuma a designar la producció d'una determinada denominació cada any al mateix banc central, sinó que sol variar cada exercici.

En el cas del Banc d'Espanya, es va ocupar d'una part de la fabricació dels bitllets de 50 euros el 2023 i el 2022, i participarà en la dels de 5 i 50 euros el 2025.


On es fabricaran els bitllets del Banc d'Espanya?

El procés comença a les entranyes de la planta productora de paper de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT), que és a Burgos i té capacitat per manufacturar fins a 3.500 tones l'any.

S'encarrega d'elaborar el paper moneda, fet amb fibres de cotó pur -per donar fermesa i resistència al desgast-, on també s'introdueix una marca d'aigua i un fil de seguretat d'alta tecnologia i s'aplica un pegat metàl·lic mitjançant pressió i calor.

El paper es talla en plecs i es trasllada a la fàbrica d'Impremta de Billets SA (Imbisa), companyia propietat de Banc d'Espanya en un 80% i d' FNMT en un 20%, situada a Madrid, al districte de Vicálvaro. Abans s'imprimien al carrer Jorge Juan de Madrid, on encara s'encunyen les monedes d'euro.

Com es fabriquen els bitllets?

La factoria crea els bitllets a partir del paper moneda mitjançant un procés d'impressió dividit en cinc tècniques: litografia (aplicació del fons multicolor), serigrafia (col·locació del número verd amb el valor de cada unitat), calcografia (per a les imatges d'alta definició i l'estructura en relleu de les vores), tipografia (afegit del número de sèrie) i flexografia (per a l'envernissament).

Després es fa el control de qualitat i es tallen els plecs primer a tires i després en piles, per acabar amb un nou examen en què es comprova que els bitllets són idèntics.

L'últim pas és empaquetar-los en una pel·lícula de plàstic retràctil i apilar-los en contenidors de cartró de la mida d'una capsa de sabates, que contenen unes 10.000 unitats.

Abans de traslladar-se a la destinació, els bitllets reposen en càmeres de seguretat, missió que el Banc d'Espanya ha encarregat a Imbisa fins al 2030.

ARXIVAT A:
BancaBanc Central Europeu
Anar al contingut