Barcelona

Torna l'horari d'estiu i toca avançar el rellotge una hora

Catalunya estalvia 30 milions d'euros anuals en despesa energètica per la reducció de consum elèctric a les llars en l'horari d'estiu

RedaccióActualitzat

Toca tornar a canviar l'hora. Aquest diumenge té una hora menys. El rellotge s'ha avançat una hora a la matinada i perdem una hora de son: a les dues el rellotge s'ha hagut d'avançar a les tres.

Aquest canvi, que es fa per adaptar l'horari a la llum del dia, suposarà un estalvi de 30 milions d'euros anuals en despesa energètica a Catalunya, segons dades de l'Institut Català d'Energia. Els set mesos de l'horari d'estiu permetran una reducció del consum energètic d'entre 10 i 11 euros per llar. El gruix de l'estalvi es concentra en els mesos d'estiu, perquè hi ha més hores de llum natural.

Per això, un 90% de l'estalvi es dóna en el sector domèstic. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

En canvi, hi ha qui considera que canviar l'horari dos cops l'any és contraproduent per a la salut. Des de la Iniciativa per a la Reforma Horària demanen la supressió del canvi horari perquè consideren que és anacrònic i no ajuda a crear un entorn saludable.

El canvi d'hora es va institucionalitzar l'any 1974, per la crisi del petroli, quan molts països van considerar que això els permetia aprofitar millor la llum natural. Actualment s'aplica per una directiva de la Unió Europea.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut